Bruxelles-ul, mai degrabă sceptic să aloce bani pentru A8 prin PNRR

miercuri, 03 martie 2021, 19:36
2 MIN
 Bruxelles-ul, mai degrabă sceptic să aloce bani pentru A8 prin PNRR

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține că orice nou proiect regional prezentat de autoritățile naționale în planurile lor de redresare și reziliență (PNRR) ar putea găsi finanțare europeană dacă este în conformitate cu obiectivele și criteriile de evaluare, de exemplu absența unei creșteri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.

Comisarul a răspuns unei întrebări adresate de europarlamentarul ieşean PSD Tudor Ciuhodaru care a dorit să afle de la Comisia Europeană ce măsuri trebuie întreprinse pentru a include Autostrada A8 din România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR).

„Mecanismul de redresare și reziliență poate sprijini proiectele de infrastructură de transport ale rețelelor transeuropene (TEN-T), având în vedere importanța acestora pentru piața unică. Un nou proiect regional prezentat de autoritățile naționale în programele lor de redresare și reziliență, care poate contribui la coeziunea și creșterea regională, ar putea găsi sprijin dacă este în conformitate cu obiectivele și criteriile de evaluare. El ar trebui să abordeze provocările identificate în cursul semestrului, cum ar fi aspectele legate de mediu, de siguranță și de digitalizare. Măsurile trebuie să respecte principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ”, în conformitate cu obiectivele de mediu ale regulamentului privind taxonomia, relevant pentru drumuri. În cadrul regulamentului respectiv ar trebui să fie respectate criterii generale, îndeosebi absența unei creșteri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți. Investițiile în drumuri ar trebui să fie însoțite de un set coerent de reforme pentru a asigura ecologizarea, cum ar fi stimulentele pentru vehiculele nepoluante și ar trebui să fie coerente cu „planul cuprinzător de transport” al politicii de coeziune”, a transmis comisarul Paolo Gentiloni în documenntul de răspuns consultat de site-ul G4Media.ro.

Comisarul european susține că un astfel de proiect regional ar trebui să abordeze aspecte legate de mediu, siguranță și digitalizare.

„Planurile de redresare și reziliență și măsurile aferente acestora sunt evaluate în raport cu criteriile stabilite în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență. În programele de redresare și reziliență, alocările de cel puțin 37 % și, respectiv, 20 % ar trebui să fie direcționate către atingerea obiectivelor climatice și digitale Măsurile trebuie să se refere la cei „șase piloni” ai regulamentului, între care se numără creșterea inteligentă și durabilă și coeziunea socială/teritorială. Ele trebuie să abordeze, de asemenea, recomandările relevante specifice fiecărei țări”, mai spune Paolo Gentiloni.

Comisarul pentru Economie atrage atenția că „programarea este importantă”, ținând cont de calendarul mecanismului de redresare și reziliență. Astfel, „punerea în aplicare a investiției” trebuie finalizată până în luna august 2026.

Citeşte mai mult pe g4media.ro.

Comentarii