Cât de imparţiali sunt medicii de medicina muncii? Contre la Prefectura ieşeană

vineri, 20 aprilie 2018, 20:45
1 MIN
 Cât de imparţiali sunt medicii de medicina muncii? Contre la Prefectura ieşeană

Raportul pe anul trecut al Compartimentului de medicina muncii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, prezentat recent de „Ziarul de Iaşi“, arată că unul din patru angajaţi ieşeni este expus noxelor profesionale. Practic, 50 la sută din analizele toxicologice efectuate după probe recoltate din diferite instituţii au depăşit valorile limită. 

Măsurătorile efectuate în unităţi din industria construcţiilor de maşini, servicii publice şi în instituţii de cercetare au identificat pulberi, solvenţi organici, benzen, gaze şi vapori iritanţi, monoxid de carbon. „Să ai 40.000 de oameni expuşi riscului îmbolnăvirilor e o problemă“, a spus prefectul Marian Şerbescu la şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, remarcând că, anul trecut, s-au înregistrat doar 12 cazuri de îmbolnăviri profesionale. Inspectorul şef al ITM a amintit că medicii de medicina muncii sunt prestatori plătiţi de către angajatori.

„Atât timp cât ei sunt plătiţi de angajatori, nu există acea imparţialitate, deşi au obligaţia morală, profesională să declare acele boli“, a spus George Albulescu. El a spus că a cerut de mai multă vreme modificarea Legii 342/2002 prin care aceşti medici să nu mai fie plătiţi de către angajatori, ci din Fondul Naţional de Asigurare pentru Accidente de Muncă şi Boli Profesionale. „Dacă n-ar fi Inspectoratul Teritorial de Muncă imparţial, nici accidentele de muncă n-ar fi toate declarate“, a mai spus Albulescu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii