Consiliul Concurenţei somase Iaşul încă de acum patru ani să restabilească ordinea

Ce poţi vinde în stradă şi cum: trei categorii. Noul regulament de comerţ stradal al Iaşului

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Ce poţi vinde în stradă şi cum: trei categorii. Noul regulament de comerţ stradal al Iaşului

Iaşul va avea, în sfârşit, un regulament privind comerţul stradal. Inexistenţa unui astfel de document a creat controverse în trecut: Primăria a fost acuzată, în dese rânduri, că favorizează anumiţi comercianţi. În urmă cu aproape patru ani, Consiliul Concurenţei a avertizat municipalitatea să restabilească „un mediu concurenţial” în oraş.

În principal, regulamentul stabileşte ca un amplasament de lângă un punct de lucru al unui comerciant să poată fi atribuit direct, în timp ce restul locurilor vor face obiectul unor licitaţii.

Printre activităţile comerciale care vor fi putea fi desfăşurate în baza regulamentului se numără: alimentaţie publică, flori, carte-presă, produse diverse (produse alimentare ambalate, nealimentare), mărţişoare şi artizanat, legume-fructe şi alte tipuri de produse (popcorn, vată de zahăr, îngheţată etc.). În regulament mai sunt prevăzute activităţi de promovare (expoziţii, vânzări promoţionale etc.), activităţi socio-culturale (de la distriburi de pliante şi până la organizarea de concerte) şi activităţi de agrement (parcuri de distracţii, organizare jocuri de artificii etc.).

CITESTE SI: Investigaţie a Consiliului Concurenţei la Primăria Iaşi: Contracte pe ochi frumoşi

Potrivit regulamentului, comerţul stradal a fost clasificat în trei categorii: ocazional (târguri, dragobete, sărbători etc.), sezonier şi de lungă durată.

„Amplasamentele pentru desfăşurarea exerciţiilor comerciale stradale, cu excepţia teraselor în apropierea punctului de lucru, frigidere, frigete sau lăzi frigorifice lângă punctul de lucru, vor fi atribuite în urma organizării unor licitaţii publice. Condiţiile obligatorii pentru participarea la licitaţie vor fi stabilite în caietul de sarcini”, se arată în regulament.

Iniţiativa organizării procedurii o poate avea Primăria sau orice comerciant interesat, iar aprobarea desfăşurării licitaţiei este în responsabilitatea Consiliului Local. „Perioada pentru care se atribuie amplasamentele este de 5-10 ani. După expirarea acestei perioade, activitatea poate continua prin deciziile părţilor, prin contracte anuale actualizate cu indicele de inflaţie conform datelor INS”, potrivit regulamentului.

Excepţie de la licitaţie fac amplasamentele situate în apropierea punctului de lucru cu sediul fix (terase, frigete, frigedere) care pot fi atribuite prin încredinţare directă, la cererea deţinătorilor spaţiilor comeciale respective. Pentru autorizarea teraselor sau altor activităţi de alimentaţie publică (patiserie, cofetărie, restaurant etc.) trebuie îndeplinite mai multe condiţii: o distanţă maximă de 50 m până la un grup sanitar, terenul închiriat să fie delimitat cu elemente de design urban (exemplu: jardiniere cu flori), să fie un sistem de acoperire, dotare cu un sistem de iluminat propriu şi altele.

Comercianţii care au debite sau amenzi contravenţionale neachitate la bugetul local nu vor beneficia de prevederile regulamentului. În acest sens, oepratorul va trebui să prezinte un certificat fiscal care să ateste lipsa datoriilor la bugetul oraşului.

„Învelitoarea umbrelelor şi/sau pergolei va fi inscripţionat cu textul «Iaşi – Oraş Regal» sau «Iaşi – Capitala Istorică a României». Prinderea acestora se va face în sistem care să asigure siguranţa”, este o prevedere din regulament cu privire la terase.

În ceea ce priveşte amplasamentele de comerţ stradal care vor fi atribuite prin licitaţie de Primărie (acele locuri care nu sunt în faţa punctului de lucru al comerciantului), lista acestora este avizată de către primar şi poate fi modificată în baza unor studii de oportunitate.

„În zona centrală, pot fi amplasate structuri de vânzare doar pentru comercializarea următoarelor categorii de produse: carte, presă, flori, aranjamente florale, artizanat, produse hand-made şi produse care promovează imaginea Municipiului Iaşi”, se mai precizează în regulament.

Documentul stabileşte şi un set de sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor impuse de Primărie, amenzile având un cuantum cuprins între 1.000 şi 2.000 lei.

În urmă cu patru ani, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie la Primăria Iaşi în urma unei sesizări a consilierului local Răzvan Timofciuc care susţinea necesitatea unui regulament pentru închirierea domeniului public. Inspectorii au constatat, la acea vreme, că modul în care municipalitatea are organizată această activitate „distorsionează mediul concurenţial”. 

Comentarii