Cel mai amplu dosar de crimă organizată, făcut praf de justiţia ieşeană

sâmbătă, 05 decembrie 2020, 02:50
3 MIN

Precum celebrul de-acum dosar din sudul ţării, şi la Iaşi o anchetă laborioasă şi îndelungată de crimă organizată a fost efectiv făcută zob în Justiţie, exact în ziua în care trebuiau pronunţate sentinţele definitive, multe la ani grei de puşcărie. Este practic vorba despre cum se pot arunca la gunoi 160 de ani de închisoare. Concret, cel mai amplu dosar de crimă organizată de pe rolul justiţiei ieşene a fost pulverizat ieri de Curtea de Apel.

 

Judecătorii ieşeni ar fi trebuit, ieri, să pronunţe sentinţele definitive în dosarul în care 30 de persoane din judeţul Iaşi au fost judecate pentru fapte de trafic de ţigări, tentativă la omor sau dare de mită.

E vorba de dosarul cunoscut sub numele de “Reţeaua Căpcăunului”, după porecla pe care o are raketul Marian Chirilă Plugaru, unul dintre cele mai celebre personaje din lumea interlopă.

160 de ani de închisoare, cumulat, au primit în primă instanţă membrii reţelei raketului bararabean, o posibilă pronunţare dată ieri putând însemna încarcerarea multora dintre ei.

Curtea de Apel Iaşi a considerat întemeiete, însă, o serie de cereri venite de la avocaţii inculpaţilor, în sensul că unora dintre ei nu li s-au respectat drepturile procesuale în prima instanţă, conform normelor CEDO.

“Trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe – Tribunalul Iaşi. În baza art. 424 alin. 4 C.proc.pen. judecata la instanţa de fond urmează a fi reluată de la momentul dezbaterilor”, au stabilit judecătorii.

Acuzaţii şi de tentativă la omor

Gruparea lui Marian Chirilă Plugaru a fost trimisă în judecată în 2015, într-unul dintre cele mai stufoase dosare din istoria Iaşului: peste 25 de volume de documente.

Şeful grupării a scăpat printre degetele autorităţilor şi a fugit în Republica Moldova, cei care au fost condamnaţi la Tribunal fiind fie locotenenţii săi, fie “săgeţile” grupării specializată în trafic de ţigări.

Pe lângă contrabandă, unii dintre inculpaţi au fost acuzaţi şI de tentativă la omor. Pe 11 septembrie 2014, două dintre săgeţile raketului au fost prinse de un echipaj de Poliţie cu peste 10.000 de pachete de ţigări într-o maşină.

Bănuind că săgeţile l-ar fi turnat la Poliţie, două săptămâni mai târziu Plugaru a decis să le aplice „o corecţie“. Pe 24 septembrie, cei doi bărbaţi au fost chemaţi la un bar din zona Bucşinescu, ce era administrat la acea vreme de un alt membru al grupării lui Plugaru. Victimele au intrat în bar, unde Plugaru se afla alături de alte patru persoane.

Acolo, au fost bătute cu sălbăticie, cu pumnii şi bărdiţele. Poliţiştii au fost sesizaţi la un moment dat despre incident, însă când au ajuns la bar au găsit uşa încuiată. În cele din urmă, agenţii au reuşit să intre, însă în bar nu a mai fost găsit Plugaru, acesta fiind ajutat de administrator să fugă pe uşa din spate.

Complicii lui Plugaru din acea zi au fost condamnaţi pentru tentativă de omor la câte 12 ani de închisoare, însă prin decizia de ieri pedepsele au fost anulate.

Comentarii