Cifre finale: concurenţă mare la Agronomie. Mulţi tineri vor să afle cum să-şi deschidă o afacere în agricultură

marți, 26 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Cifre finale: concurenţă mare la Agronomie. Mulţi tineri vor să afle cum să-şi deschidă o afacere în agricultură

Cifre foarte bune pentru admiterea din această vară la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Conform unui comunicat de presă, au fost 1.446 de dosare depuse pe 757 de locuri la buget. 

De departe, cea mai mare concurenţă a fost la Facultatea de Medicină Veterinară, unde au fost 359 de candidaţi pe 95 de locuri la buget, 3,77 pe un loc. Pe site-ul instituţiei au fost afişate şi rezultatele pentru cele 245 de locuri cu taxă.

O menţiune aparte se poate observa la specializarea Medicină Veterinară cu predare în limba engleză, unde pentru cele 50 de locuri cu taxa în valută de 4.500 de euro pe an au fost 123 de solicitări. Agronomia a reuşit să îşi ocupe, pe hârtie, până la momentul confirmării locurilor, toate poziţiile de la buget de la cele patru facultăţi.

Astfel, la Facultatea de Agricultură au fost 507 dosare depuse pe 325 de locuri la buget, la Facultatea de Horticultură au fost 121 de dosare pe 110 de locuri la buget şi la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Animaliere au fost 224 de dosare depuse pe 132 de locuri la buget.

Specializarea Ingineria produselor alimentare a generat cea mai mare concurenţă la Facultatea de Horticultură – 2,53 de candidaţi / loc bugetat, în timp ce la Facultatea de Agricultură a fost bătaie pentru un loc bugetat la Ingineria şi managementul afacerilor agricole – 2,21 de candidaţi / loc bugetat. Până joi, 28 iulie 2022, sunt programate înmatricularea şi semnarea contractelor de studii de către cei care au fost declaraţi admişi.

„Candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de şcolarizare, în perioada 23-28 iulie 2022, programul orar zilnic pentru înmatriculare fiind 08 – 16, cu excepţia zilei de 28 iulie când programul va fi 08 – 14. Candidaţii care s-au înscris online, la încheierea contractului de şcolarizare, au obligaţia de a prezenta dosarul cu acte în original/copie, în funcţie de susţinerea financiară şi locul ocupat, de la buget sau cu taxă. Repartizarea candidaţilor admişi pe specializări în cadrul aceluiaşi domeniu se face pe baza opţiunii fiecăruia, în limita numărului de locuri şi a formaţiilor de studiu aprobate de Senat. Mai trebuie precizat că neprezentarea dosarului cu actele în original în termenul de mai sus atrage după sine pierderea dreptului de şcolarizare pe locurile subvenţionate de la bugetul de stat”, a declarat prof.dr. Costel Samuil, prorector responsabil cu activitatea didactică.

Conform metodologiei de admitere, între 5 şi 8 septembrie 2022 va fi organizată o sesiune de înscriere pentru locurile ce vor rămâne neocupate în urma perioadei de înmatriculare din această lună.

Comentarii