Cine este Elvira Nabiullina, propusă de Putin pentru conducerea Băncii Centrale a Rusiei

vineri, 18 martie 2022, 13:54
2 MIN
 Cine este Elvira Nabiullina, propusă de Putin pentru conducerea Băncii Centrale a Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin, în conformitate cu paragraful G al articolului 83 din Constituţia Federaţiei Ruse, a înaintat candidatura Elvirei Nabiullina la Duma de Stat pentru numirea în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale a Rusiei, se arată pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului rus.

De asemenea, se menţionează că preşedintele Camerei Inferioare, Vyacheslav Volodin, a instruit comisiei competente pentru piaţa financiară, în conformitate cu procedura stabilită, să înainteze această propunere Consiliului Dumei de Stat din 21 martie.

Competenţele Nabiullinei ca preşedinte al Băncii Centrale expiră la 24 iunie 2022. Preşedintele Băncii Rusiei este numit de Duma de Stat cu votul majorităţii din numărul total de deputaţi. Candidatul la funcţia de şef al Băncii Centrale spre examinare de către Duma de Stat este prezentat de către preşedinte Rusiei. 

Elvira Nabiullina conduce Banca Centrală din Rusia din iunie 2013. În 2017, mandatul ei a fost prelungit cu încă cinci ani. Mai jos aveţi cinci fapte despre guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina:

1. Absolventă în economie a Universităţii de Stat din Moscova, Nabiullina a devenit prima femeie care a condus o bancă centrală din gruparea G8 a ţărilor bogate când a preluat frâiele în 2013, după ce a fost consilier al preşedintelui Vladimir Putin şi a fost ministru al economiei şi comerţului, scrie Reuters. 2. Foarte respectată, inclusiv de mulţi din Occident, Nabiullina este însărcinată cu modernizarea băncii centrale şi transformarea acesteia într-o instituţie în care investitorii străini au încredere pentru a conduce economia prin vremuri grele, inclusiv cu sancţiunile occidentale în 2014.

3. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, ea a contribuit la construirea unei rezerve de aur şi valută de 640 de miliarde de dolari şi a supravegheat o reducere a ponderii rezervelor deţinute în dolari.

4. Elvira Nabiullina este de origine tătară şi o femeie rară în eşaloanele de vârf ale oficialităţii ruse. Nabiullina şi-a câştigat încrederea lui Putin. Cunoscută drept un şoim politic, într-un interviu acordat în decembrie pentru Reuters, ea a spus că inflaţia ridicată ar putea submina credibilitatea băncii centrale.

5. Nabiullina este renumită pentru că trimite mesaje codificate prin îmbrăcămintea şi broşele alese. Pe 28 de februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, realizată în urma sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, femeia în vârstă de 58 de ani s-a îmbrăcat într-o rochie neagră.

SURSA:dcnews.ro

Comentarii