Viata de Asociatie: răspuns pentru câte probleme des întâlnite la bloc

Cine pune bani la schimbarea liftului într-un bloc?

Un răspuns la scrisoarea ieşencei Magda Gavril, care ridică câteva probleme de interes general în asociaţiile de proprietari.

vineri, 26 februarie 2021, 09:59
4 MIN
 Cine pune bani la schimbarea liftului într-un bloc?

În legătură cu scrisoarea dumneavoastră prin care solicitați răspuns la cele două întrebări privind responsabilitățile proprietarilor dintr-un condominiu vă comunicăm răspunsul nostru.

La întrebarea „ care sunt obligațiile unui proprietar de apartament atunci când a produs stricăciuni într-un apartament vecin (prin inundarea repetata și refuzul de a-și remedia defecțiunile la propria instalație sanitara) ; sesizarea la administratorul de asociație nu are niciodată efect !!!, răspunsul nostru este următorul: conform art. 30 (5) din Legea nr. 196/2018 se precizează „dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații”.

Dacă proprietarul în culpă nu remediază defecțiunea atunci singura soluție este aceea de a fi acționat în judecată la Judecătoria Iași pentru daunele produse.

Cu privire la a doua solicitare a dumneavoastră referitor la ascensor în care arătați că „dacă într-un bloc cu apartamente proprietate personala se arde motorul liftului, proprietarii sunt obligați să suporte cheltuielile pentru motor și cabină?? Aceste cheltuieli sunt estimate la 250 milioane lei (vechi) dar nu există nici un acord al locatarilor, nici o licitație deci totul este făcut la bunul plac al administratorului iar locatarii sunt forțați să plătească, fiind pensionari, bolnavi, bătrâni și deci nevoiți să folosească liftul.

Cine este de fapt, proprietarul liftului și care sunt obligațiile locatarilor legate de acest obiect ???

Legea care prevede repartiția cheltuielilor pentru întreținerea liftului după suprafața apartamentului este încă in vigoare sau s-a anulat aceasta aberație ?? vă oferim răspunsul ce urmează.

Ascensorul este un bun comun al tuturor proprietarilor din condominiu ca toate celelalte părți definite de lege ca proprietate comună. Acest lucru reiese din două texte ce se referă, în mod expres, la bunurile comune din cadrul unui condominiu și anume:

– în art. 35 (1) din Legea nr. 196/2018 se arată că „în cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel  – clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private (lit. c);

– conform art. 649 (1) lit. b din Legea nr. 287/2009  – Codul Civil cităm „(1) Sunt considerate părți comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel lit. b) fundația, curtea interioară, structura, structura de rezistenta, pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune, acoperișul, terasele, scările și casa scărilor, holurile, pivnițele și subsolurile necomparțimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii și ascensoarele”.

Ca urmare cheltuielile privind ascensorul sunt de două categorii:

a. cheltuieli privind folosința ascensorului, mai precisa, energia electrică consumată pentru utilizare și care se achită pe număr de persoane ce locuiesc sau desfășoară activități în condominiu;

b. cheltuielile privind întreținerea și repararea ascensorului, indiferent de natura defecțiunilor și nivelul costurilor aferente, care se suportă de proprietari, conform art. 85 din Legea nr. 196/2018 „pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună”

Legea obligă asociațiile de proprietari să constituie un fond de reparații din care se pot suporta integral sau parțial lucrările de genul celor la care faceți referire în scrisoare.

În ce privește nivelul costurilor reparațiilor precizăm că, în conformitate cu HG 410/2016  privind stabilirea condițiilor pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a ascensoarelor și pentru punerea la dispoziție pe piață a componentelor de siguranță pentru ascensoare, fiecare asociație trebuie să încheie un contract cu o unitate autorizată pentru întreținerea și repararea acestuia.

Firma în cauză este obligată să procure piese numai de la furnizori autorizați dat fiind regimul lor special.

Administratorul nu are nici o implicare în activitățile de reparare și întreținere, sub aspect tehnic. Revizia, autorizarea funcționării și recepția se fac exclusiv de către reprezentatul organismului statal investit în acest domeniu, respectiv ISCIR.

Comentarii