Ciucă a primit PNL pe tavă, dar face mofturi

luni, 04 aprilie 2022, 01:58
4 MIN
 Ciucă a primit PNL pe tavă, dar face mofturi

Conducerea liberală l-a forţat pe Florin Cîţu să demisioneze, astfel încât partidul să fie preluat, în urma unui Congres organizat weekend-ul viitor, de actualul premier. Ciucă spune însă că nu s-a hotărât să candideze. Până atunci, baronul de Suceava, Gheorghe Flutur, va conduce interimar PNL.

Gheorghe Flutur a fost validat ieri de către liberali, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, pentru preluarea interimară a funcţie de preşedinte, iar Lucian Bode va fi secretar general interimar al formaţiunii. Flutur a anunţat că un Congres extraordinar al partidului ar urma să aibă loc pe 10 aprilie, de la ora 11.00 la Palatul Parlamentului, cu 1.300 de delegaţi, termenul depunerii moţiunilor pentru candidaturile la şefia PNL fiind 6 aprilie, ora 18.00, iar dezbaterile în organizaţiile judeţene să aibă loc până pe 8 aprilie, ora 22.00.

Întrebat dacă va fi un candidat unic pentru funcţia de preşedinte al PNL, Flutur a precizat că este libertatea oricărui coleg din partid să candideze.

Florin Cîţu şi-a înregistrat, sâmbătă, demisia din funcţia de preşedinte al partidului, după ce colegii lui nu au participat la şedinţa BEx al PNL. „Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, doar am înregistrat-o la partid“, a afirmat Cîţu, sâmbătă la sediul formaţiunii.

La şedinţa de Birou Executiv convocată de Florin Cîţu au fost prezenţi doar Dan Vîlceanu, Theodor Stolojan şi Cristian Băcanu.

Dan Vîlceanu a anunţat, sâmbătă, că va discuta zilele următoare cu premierul Nicolae Ciucă pentru a îşi înainta demisia din funcţia de ministru al Investiţiilor sau Proiectelor Europene. El a adăugat că nu mai poate fi vorba de încredere în interiorul echipei guvernamentale. Secretarul general al PNL a anunţat, încă de vineri, că sâmbătă, la şedinţa Biroului Executiv al PNL, că va demisiona din funcţia de secretar general al partidului şi a precizat că nu vrea să participe la un asemenea bâlci.

Nicolae Ciucă a declarat ieri, întrebat dacă îşi va depune candidatura pentru şefia PNL, că până în prezent nu a luat o decizie în acest sens şi încă analizează această posibilitate.

Drulă: Cîţu putea să contruiască România liberală, dar a ales „sistemul de epoleţi şi baroni“

Preşedintele interimar al USR Cătălin Drulă afirmă că Florin Cîţu ar fi avut ocazia să contruiască cu USR România pro-europeană, occidentală, liberală, dar a ales „sistemul de epoleţi şi baroni“. „Episodul de astăzi e doar epilogul trist al unei alegeri făcute acum un an“, consideră Drulă. „USR este şi va rămâne singurul partid liberal care luptă pentru modernizarea României. Scena politică e din ce în ce mai limpede: de-o parte sistemul unit cleptocrat cu epoleţi la putere, de cealaltă parte Opoziţia democratică a USR, partid pro-european, liberal. Pentru 2024 între aceste două forţe se va da lupta. România pakistanizată, pseudo-militarizată, viktor-orbanizată (PSD-PNL) vs. România pro-europeană, occidentală, liberală (USR). Florin Cîţu ar fi avut ocazia să construiască cu noi a doua variantă, dar a ales sistemul de epoleţi şi baroni. Episodul de astăzi e doar epilogul trist al unei alegeri făcute acum un an“, a scris sâmbătă Drulă pe Facebook.

Orban: PNL s-a transformat în „UM PNL“

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că problema PNL nu este Florin Cîţu, ci faptul că această formaţiune politică s-a transformat în „UM PNL“ şi a devenit „o unealtă a lui Iohannis“, pe care şeful statului o foloseşte „în interes personal“. „A doua problemă este aceea că PNL nu mai are nicio legătură cu liberalismul. S-a transformat în UM PNL – unitatea militară PNL, cu Armata şi cu Miliţia în frunte, pe post de preşedinte şi de secretar general. A treia mare problemă este că e în alianţă cu PSD şi că nu are capacitatea de a reprezenta clasa mijlocie şi alegătorii liberali care au acordat încrederea. În fine, ultima problemă este o problemă de gravă lipsă de caracter. PNL, la vârf astăzi, a adunat toate gunoaiele, oameni lipsiţi de caracter, trădători, oameni care nu au decât interese personale şi afaceri cu statul şi nu au nicio legătură cu cetăţeanul român. Astea sunt problemele PNL, nu Cîţu“, a precizat Orban, sâmbătă.

Întrebat dacă ar fi interesat să revină în PNL în actualul context, Orban a spus că „sub nicio formă“ nu ia în calcul o asemenea variantă, atât timp cât PNL „va fi unealta lui Iohannis“.

VEDEȚI ȘI – Muraru: Iaşi este probabil una din primele organizaţii pe care a pierdut-o Cîțu – AICI

Comentarii