Colegiul Pedagogic va fi refăcut de Grup Construcţii Est. Timp de 3 ani, elevii vor învăţa în 120 de containere

joi, 31 august 2023, 01:50
2 MIN
 Colegiul Pedagogic va fi refăcut de Grup Construcţii Est. Timp de 3 ani, elevii vor învăţa în 120 de containere

Primăria a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. În cazul în care nu vor exista contestaţii la procedură, municipalitatea poate semna contractul de lucrări la începutul săptămânii viitoare.

Conform primarului Mihai Chirica, câştigătorul este o asociere de firme conduse de Grup Construcţii Est, companie ieşeană care are în portofoliu şi alte proiecte de restaurare a unor monumente istorice. Printre altele, firma a reabilitat Catedrala Catolică din centruul Iaşului, Spitalul Socola, Palatul Calimachi (UMF) şi Biserica Banu.

Societatea a câştigat contractul pentru o sumă de circa 70 milioane lei (inclusiv TVA), în condiţiile în care la licitaţie au mai participat Conest, Iasicon şi asocierea Katar Conneg – Mădbeton. Fondurile pentru restaurarea clădirii Colegiului Pedagogic sunt asigurate de către Guvern, prin intermediul unui program naţional de restaurare a imobilelor cu risc seismic şi în care funcţionează şcoli.

A fost adjudecată licitaţia pentru şcoala modulară

Pe perioada lucrărilor la Colegiu, parte dintre elevi vor susţine cursurile în aşa-numita „şcoală modulară”: în maximum 90 de zile, firma Trident va amplasa 120 de containere în care vor funcţiona 33 de săli de clasă, costurile totale de închiriere (pentru 36 de luni) fiind de circa 5 milioane lei (inclusiv TVA).

„Fiecare sală de clasă este prevăzută cu instalaţie termică, proprie, se va încălzi electric, va fi şi cancelarie şi toate elementele necesare funcţionării unei şcoli”, a declarat primarul Chirica. În schimb, până la operaţionalizarea şcolii modulare, elevii Colegiului Pedagogic vor începe anul şcolar la Colegiul „Gh. Asachi” şi, respectiv, în clădirea căminului de la Colegiul Pedagogic (învăţământul primar, cu 4 săli de curs).

În primăvara acestui an, elevi, părinţi şi profesori de la Colegiul Pedagogic au protestat în faţa Primăriei pe fondul deciziei de relocare din clădirea monument istoric din cauza riscului seismic şi au acuzat faptul că, ani la rândul, Primăria nu s-a ocupat de proiectul de restaurare. În aceeaşi perioadă, municipalitatea a lansat licitaţia de lucrări, iar Guvernul a anunţat că va finanţa proiectul prin intermediul unui program naţional.

Potrivit documentaţiei de atribuire a contractului, cele două corpuri de clădire (liceul şi cantina) prezintă numeroase degradări şi avarii în pereţi şi planşee, infiltraţii atât prin acoperiş, cât şi prin pereţii de la parter, iar, în urma unor seisme, construcţia a suferit avarii grave. Vechimea construcţiilor este de peste 120 ani, iar expertizele tehnice realizate au arătat că structura de rezistenţă a corpurilor de clădire este afectată. Unele lucrări au fost efectuate în anul 2006 (aripa de est), dar proiectul a fost sistat şi s-a creat şi un dezechilibru din punct de vedere al rigidităţii: zone întărite alternează cu zone neconsolidate. 

Comentarii