Condamnaţi la puşcărie după ce au dat şpagă pentru un proiect european

miercuri, 13 februarie 2019, 13:43
1 MIN
 Condamnaţi la puşcărie după ce au dat şpagă pentru un proiect european

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dispus condamnarea mai multor persoane acuzate că ar fi fraudat un proiect de finanţare publică. Magistraţii au decis ca Vasile Mercaş să fie condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, în timp ce Gheorghiţa Mercaş a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. 

De asemenea, Irinel Ciauşu a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Victor Vîrnă, 6 luni de închisoare cu amânare. Alţi doi angajaţi ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au fost achitaţi în acest dosar. Anchetatorii au precizat că, începând cu anul 2011, Irinel Ciauşu ar fi depus la OJFIR mai multe documente în care a precizat că este beneficiarul unui proiect prin intermediul căruia a primit o finanţare de 10.000 de euro în baza ajutorul financiar „Instalarea tânărului fermier“.

Anchetatorii spun însă că adevăraţii beneficiari ai proiectului erau Gheorghiţa şi Vasile Mercaş. La data de 23 ianuarie 2015, inculpaţii Dumitru Gică şi Acojocăriţei Adriana-Anca, în calitate de consilieri, cu ocazia unui control efectuat la ferma respectivă situată în localitatea Moşna, au pretins şi primit suma de 400 de lei fiecare, de la inculpaţii Mercaş Vasile şi Mercaş Gheorghiţa, pentru ca aceştia să nu constate eventuale nereguli. La momentul respectiv, banii daţi mită consilierilor ar fi fost luaţi cu împrumut de la Victor Vârnă, cel care a negat acest lucru atunci când a fost audiat, fiind pus astfel sub acuzare pentru mărturie mincinoasă. Cei doi consilieri au fost condamnaţi într-un dosar disjuns, primind pedepse cu suspendare.

Comentarii