Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consiliul Naţional al Elevilor reacţionează dur după anunţul că testele de salivă sunt insuficiente

GALERIE
teste de saliva
  • teste de saliva
- +

Consiliul Naţional al Elevilor reclamă "inconsecvenţa în măsuri" după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că testele de salivă pentru săptămâna viitoare sunt insuficiente şi cer remedierea problemei în regim de urgenţă. "Solicităm Ministerului Sănătăţii o analiză onestă a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR", afirmă reprezentanţii elevilor.

"După ce cu toţii am aşteptat achiziţionarea şi distribuirea în unităţile de învăţământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente şi inconsecvenţă în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educaţiei către Ministerul Sănătăţii, prin care notifică insuficienţa testelor care au ajuns în teritoriu şi imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Reprezentanţii elevilor menţionează că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au declarat în repetate rânduri faptul că primul lot de teste, însemnând primele 10 milioane de bucăţi, va fi livrat către inspectoratele şcolare şi către şcoli, dar şi că întreaga achiziţie este suficientă pentru a acoperi o lungă perioadă de timp.

"Deşi acestea au fost aşteptate nepermis de mult, după doar o primă tranşă distribuită în şcoli, se anunţă, în spatele uşilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă. Mai mult de atât, Consiliul Naţional al Elevilor a fost sesizat cu privire la unităţi de învăţământ din ţară în care nu au fost distribuite deloc teste şi în care elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă o explicaţie", scrie în comunicat.

Potrivit CNE, nici până la acest moment nu există o procedură clară şi uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situaţii responsabilitatea a fost pasată către elevi şi către părinţii lor.

"Consiliul Naţional al Elevilor se declară consternat de o astfel de situaţie care denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor şi solicită remedierea problemei în regim de urgenţă, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să nu fie în niciun fel periclitată. În acelaşi timp, solicităm Ministerului Sănătăţii o analiză onestă a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR", adaugă reprezentanţii elevilor.

Aceştia mai spun că este absolut necesară actualizarea şi clarificarea procedurii de testare stabilite prin instrucţiunea Ministerului Sănătăţii, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum şi responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor, pentru care nimeni nu poate garanta că se desfăşoară în condiţii optime în toate situaţiile.

"După îndelungi săptămâni de aşteptare, au sosit testele rapide în şcoli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuţii şi, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp! Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme şi este impardonabil să ne lovim de asemenea situaţii la nici o săptămână de la debutul demersului. Solicităm cu fermitate remedierea situaţiei în regim de urgenţă!”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU să-i transmită graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă, invocând faptul că testele primite au fost deja distribuite către unităţile de învăţământ pentru a fi utilizate în această săptămână, iar diferenţa rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna următoare, având în vedere că sunt două zile de testare, luni şi joi, au declarat pentru News.ro surse din minister. Ulterior, Ministerul Educaţiei a făcut public documentul privind solicitarea adresată DSU.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri