Coşmar într-un bloc de lux din Bucium: şuvoaie de apă pe casa scării. Locatarii îşi caută dreptatea în sălile de judecată

luni, 28 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Coşmar într-un bloc de lux din Bucium: şuvoaie de apă pe casa scării. Locatarii îşi caută dreptatea în sălile de judecată

Când şi-au cumpărat apartamente într-un bloc cochet din Bucium, locatarii nu şi-au imaginat că vor trăi un coşmar. Întâi au constatat că sistemul de canalizare era cel puţin deficitar, ceea ce a dus la un prim proces împotriva constructorului. 

Apoi, s-au trezit că pe casa scării curg cascade de apă, din cauza hidroizolaţiei. De cinci ani, locatarii caută soluţii în instanţă. Până acum, au câştigat o primă etapă în bătălia cu constructorul, dar linia finală va fi trasă la Tribunal.

Staţia de epurare nu era corect dimensionată

Acum 10 ani, pe o străduţă lăturalnică din Bucium, fundacul Teohari Antonescu, aproape de motel, a fost construit un bloc cu 8 apartamente. Ar fi trebuit să fie o reşedinţă de lux pentru puţini privilegiaţi. Problemele cumpărătorilor s-au ţinut însă lanţ. Blocul nu era branşat la reţeaua de canalizare, având o staţie de epurare proprie. Aceasta era însă subdimensionată, iar drenul său nu fusese executat corespunzător, ceea ce a dus la numeroase refulări ale dejecţiilor. Acesta a fost motivul primului proces deschis de locatari, care au cerut înlocuirea staţiei de epurare.

Aceasta nu a fost însă singura problemă a celor 8 familii. Blocul fusese dat în folosinţă în 2013. Primele ierni, uscate şi relativ calde, au mascat, spun locatarii, o problemă gravă cu care s-au confruntat în sezonul rece 2016/2017. Apa provenită din precipitaţii şi topirea zăpezilor s-a infiltrat masiv în tavanul blocului, trecând prin acesta şi prin pereţi. Locatarii au trebuit să amplaseze găleţi şi lighene pentru a strânge apa. Totul ar fi pornit de la hidroizolaţia blocului, al cărei carton asfaltat s-a scopt, s-a desprins şi a crăpat, permiţând trecerea apei. Pe casa scării, situaţia era şi mai gravă. Deasupra acesteia, terasa nu fusese deloc izolată, apa infiltrată născând adevărate cascade. Încă şi mai grav, avea o culoare roşiatică, ceea ce demonstra ruginirea armăturii betonului din structura de rezistenţă. Faptul că terasa blocului era perfect orizontală făcea ca apa să băltească, infiltrându-se constant în tavan.

În acţiunea depusă la Judecătorie în 2017, locatarii spun că demersurile făcute pe lângă firma de la care cumpăraseră apartamentele, ca şi pe lângă cea care făcuse izolaţia au avut acelaşi efect ca vorbitul la pereţi. „Timp de aproape un an, SC Steak House CSB Bucium SRL a tras de timp şi a refuzat să-şi îndeplinească obligaţia de garanţie a construcţiei şi a tuturor elementelor dc construcţie, de a reface lucrarea de hidroizolaţie a terasei blocului, devenind din ce în ce mai conflictuală, fiind imposibilă purtarea oricărei discuţii cu aceasta care a afirmat în permanenţă că din moment ce a vândut, nu mai are nici o obligaţie faţă de nimeni”, au arătat locatarii. Nici firma care realizase hidroizolaţia, Izocon Grup Invest SRL, nu ar fi fost mai cooperantă. Reprezentanţii acesteia ar fi transmis verbal că lucrarea ar trebui refăcută, dar pe banii asociaţiei de proprietari.

Constructorul a încercat să se spele pe mâini şi a dat vina pe locatari

În faţa judecătorilor, constructorul şi-a menţinut poziţia. Constructorul a invocat faptul că lucrarea ar fi fost făcută corect. Ulterior cumpărării apartamentelor, locatarii ar fi intervenit asupra hidroizolaţiei, ceea ce ar fi provocat degradarea lucrării şi apariţia problemelor. În momentul vânzării apartamentelor, totul ar fi fost în regulă. Reprezentanţii Steak House nu au putut preciza însă ce firmă ar fi intervenit asupra izolaţiei şi în ce mod şi nici de ce ar fi făcut locatarii aşa ceva, câtă vreme nu existau probleme. Judecătorii au cerut efectuarea unei expertize, care însă nu a dus la niciun rezultat concludent. Expertul a răspuns că starea actuală a hidroizolaţiei şi faptul că nu a avut acces la cartea tehnică a construcţiei îl pun în imposibilitate să stabilească în ce măsură lucrările de construcţie fuseseră făcute corect.

El nu a putut face altceva decât să enumere posibilele cauze de degradare, respectiv precipitaţiile, vântul, infiltraţiile şi fenomenul de îngheţ/dezgheţ. Pe baza probelor strânse la dosar, judecătorii au ajuns la concluzia că problemele hidroizolaţiei existau încă de la data predării apartamentelor către proprietari, fiind astfel vorba de un viciu ascuns, pe care aceştia nu l-au cunoscut. „Instanţa reţine că sunt îndeplinite condiţiile pentru a fi antrenată răspunderea vânzătorului Steak House CSB Bucium SRL pentru viciile ascunse ale bunului (apartament) vândut, vicii constând în lucrări neconforme de hidroizolaţie ale terasei blocului de locuinţe. Viciul a existat la data predării bunului, în sensul că hidroizolaţia executată a fost neconformă cu standardele de execuţie, nefiind necesar ca viciul să se fi manifestat anterior predării, ci doar ca la data predării să existe cauza, chiar dacă viciul se manifestă ulterior”, au precizat magistraţii.

Aceştia au obligat Izocon Grup Invest SRL la refacerea hidroizolaţiei în termen de 20 de zile. În caz contrar, terasa ar urma să fie reparată de locatari, dar pe banii Izocon Grup. Sentinţa, pronunţată în urmă cu mai bine de un an, a fost contestată de Izocon Grup Invest. Apelul declarat de firmă a intrat abia vineri pe rolul Tribunalului, această instanţă urmând să stabilească primul termen de judecată. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii