Covid: Iaşul s-a încăpăţânat să rămână pe podium. Parastasele, noua sursă de virus

miercuri, 09 septembrie 2020, 02:01
3 MIN
 Covid: Iaşul s-a încăpăţânat să rămână pe podium. Parastasele, noua sursă de virus

Cu 44 de noi cazuri, ocupăm locul trei, alături de Braşov, dar după Bucureşti şi Ilfov. Autorităţile medicale afirmă că parastasele şi petrecerile au devenit un nou pericol, luând locul litoralului şi concediilor

Situaţie staţionară în ceea ce priveşte numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 în judeţul Iaşi, care însă nu părăseşte „podimul”. Ieri, 44 de ieşeni au fost confirmaţi cu COVID 19, judeţul ocupând locul III pe ţară, alături de Braşov care avea acelaşi număr de cazuri, şi după Ilfov (63) şi, respectiv, Bucureşti (234). Autorităţile au afirmat că trendul este uşor descendent, dar că există în continuare focare, iar spitalele COVID şi suport COVID sunt pline.

Firmele ascund cazurile pozitive

Aproximativ 15 paturi libere mai erau ieri în toată reţeaua unităţilor medicale care tratează pacienţi cu infecţia cu noul coronavirus. Tot ieri au fost reconfirmate ca fiind încă pozitive alte 56 de persoane care sunt deja spitalizate. Specialiştii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) au declarat că în continuare este vorba de o transmitere comunitară, mulţi dintre ieşenii revenit din concediu infectaţi. „În ultimele zile, în cadrul anchetelor epidemiologice a apărut o nouă situaţie. Dacă, până acum, multe firme condiţionau revenirea din concediu a angajaţilor de un test RL-PCR negativ, au apărut cazuri în care, dacă un salariat a fost depistat pozitiv, acesta a fost trimis acasă, fără a se testa însă restul personalului. Unele firme procedează astfel tocmai pentru a nu-şi întrerupe activitatea. În continuare, rămân focarele cunoscute deja din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precum şi cel de la AcelorMittal, unde situaţia este supravegheată. Ca şi sursă de infectare, dacă până acum era litoralul sau staţiuni balneare, locul acestora a fost luat de parastase sau de petreceri”, au declarat surse oficiale din cadrul CJSU.

Potrivit raportului săptămânal publicat ieri de Institutul Naţional de Sănătate Publică, judeţul Iaşi se menţine pe un trend staţionar, dar se află în continuare în topul judeţelor cu cele mai multe noi cazuri raportate zilnic. În săptămâna 31 august – 6 septembrie, 34,4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Bacău, Iaşi, Bihor şi Prahova. 31% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Iaşi, Argeş, Maramureş şi Timiş. În Iaşi, săptămâna trecută, 20 de persoane diagnosticate cu COVID 19 şi-au pierdut viaţa. 80,4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60% dintre decese au fost la bărbaţi. 94,9% dintre persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată. De asemenea, media de vârstă la cazurile noi confirmate este de 48 de ani, 46,5% fiind bărbaţi, iar în cazul deceselor, vârsta medie este de 70 de ani, 60% fiind pacienţi de sex masculin. Se constată că, în ultimele şapte săptămâni, 40% dintre teste, inclusiv în judeţul Iaşi, sunt lucrate la cerere. Deşi suntem în top ca număr de noi cazuri raportate, Iaşul nu se află zona roşie ca grad de vulnerabilitate, cum este cazul judeţelor Bihor, Cluj, Giurgiu, Prahova, Brăila, Bacău şi municipiul Bucureşti.

Comentarii