Criza medicamentelor continuă cel puţin până în aprilie. Unele au dispărut din farmacii

miercuri, 27 noiembrie 2019, 02:58
3 MIN
 Criza medicamentelor continuă cel puţin până în aprilie. Unele au dispărut din farmacii

De la 1 noiembrie au dispărut 71 de medicamente din catalogul CaNaMed, şi implicit din farmacii.

Ministerul Sănătăţii a amânat până la 1 aprilie 2020 corecţia preţurilor din Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) şi din Catalogul public. Acest lucru ar putea face ca actuala criză de medicamente să stagneze.

Noul ordin al MS prevede că preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă şi preţurile de referinţă generice, biosimilare şi inovative să rămână valabile până la începutul lunii aprilie. Ministerul a motivat amânarea corecţiei prin faptul că au întârziat procedurile legale. Excepţie de la acest ordin sunt medicamentele pentru care au fost încheiate contracte cost-volum sau cost volum rezultat, a celor ce au fost aprobate în baza unei autorizaţii pentru nevoi speciale, a celor pentru care a fost emisă o decizie de încetare a autorizaţiei de punere pe piaţă, şi a căror valabilitate expiră la datele menţionate în Canamed şi Catalogul public.

În acest an, depunerea documentaţiei în vederea corecţiei a început în data de 7 august şi s-a încheiat pe 6 septembrie, însă deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă (DAPP) au obligaţia să depună cu 180 zile înainte de expirarea termenului documentaţia de preţ în vederea corecţiei.

„Pentru aceste considerente, procedura legală de corecţie prevăzută prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 368/2017 cu modificările şi completările ulterioare a fost întârziată. De asemenea, au fost întâmpinate o serie de probleme tehnice ale aplicaţiei de calcul al preţurilor, acest aspect determinând amânarea începerii calculului preţurilor de producător pentru medicamentele existente în Canamed şi Catalogul public“, motivează referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

Precizăm că, de la 1 noiembrie, au dispărut 71 de medicamente din catalogul CaNaMed, şi implicit din farmacii.

„Ministerul Sănătăţii nu ar fi trebuit să aducă pacienţii în această situaţie limită întrucât canamedul poate fi actualizat annual sau de câte ori este nevoie. Ministerul Sănătăţii a pierdut în primă instanţă procesul cu o companie farmaceutică pe acest subiect, instanţa anulând decizia de respingere a preţurilor propuse pentru mai multe medicamente şi anulând în parte ordinal din 2018 pentru aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România“, susţin reprezentanţii Coaliţiei organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

În momentul de faţă, la Institutul Regional de Oncologie lipsesc cel puţin cinci citostatice, instituţia lasând procedura de licitaţie pentru a le achiziţiona. După cum a declarat prof.univ.dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO, dacă în două săptămâni situaţia nu se rezolvă, medicii se văd nevoiţi să îi trimită pe pacienţi la spitalele din străinătate pentru că nu vor mai avea cum să aplice schema clasică de tratament. Acesta a adăugat că, din păcate, se constată o lipsă a medicamentelor ieftine, dar eficace, care sunt înlocuite în acest moment cu unele pentru care suportul financiar este foarte mare.

Comentarii