De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfaturi de la medicul nutriţionist meniul din zilele de sărbători

Cu ce să nu asociezi maioneza sau alcoolul? Sfaturile nutriţionistului pentru meniul de Paşti

joi, 21 aprilie 2022, 01:59
3 MIN
 Cu ce să nu asociezi maioneza sau alcoolul? Sfaturile nutriţionistului pentru meniul de Paşti

Nu consumaţi mult alcool şi băuturi îndulcite! În privinţa dulciurilor ar trebui să gustăm numai din cele tradiţionale: cozonac şi pască.

În această perioadă, meniul de Paşte poate să reprezinte pentru organismul nostru o provocare, existând tendinţa de a consuma mai multe feluri de mâncare bogate în grăsimi. Nutriţioniştii recomandă să încercăm să menţinem un echilibru în alimentaţie şi să respectăm programul meselor principale, fără să facem excese, dar şi fără să ne înfometăm ulterior. Medicul nutriţionist Adina Rusu ne recomandă să ne planificăm meniul astfel încât să nu facem asocieri alimentare care să fie greu de digerat.

„Este indicat să nu asociem alimentele foarte grase la aceeaşi masă, cum ar fi salatele cu maioneză şi preparatele din carne cu multe grăsimi. De asemenea, nu este indicat consumul unor cantităţi mari de alcool, iar băuturile îndulcite ar trebui evitate. În ceea ce priveşte dulciurile, indicat ar fi să ne limităm doar la preparatele tradiţionale, cum sunt cozonacul şi pasca, pe care le putem consuma, în porţii mici, la gustările dintre mese”, a explicat dr. Adina Rusu, medic nutriţionist.

Specialistul ieşean mai spune că, în această perioadă, excesele culinare din alimentaţia românilor includ, pe lângă produsele tradiţionale care sunt foarte bogate în grăsimi sau zahăr, şi produse caracteristice alimentaţiei occidentale care s-au adăugat în ultimii ani. Pe lângă cozonacul şi pasca tradiţională, acum se consumă şi ouă sau iepuraşi de ciocolată sau cozonac specific bucătăriei italiene.

„Astfel, cele care sunt consumate în exces sunt, de cele mai multe ori, grăsimile, acestea fiind incluse în cantitate mare atât în meniurile gătite în mod tradiţional, cât şi în dulciurile achiziţionate din comerţ. Zahărul poate fi consumat în exces în special de cei care includ în alimentaţie în mod uzual foarte multe dulciuri şi care au un apetit crescut pentru această categorie de alimente”, a mai explicat dr. Adina Rusu.

Înfometarea nu este niciodată o soluţie

Chiar dacă vom consuma cantităţi mai mari de alimente la masa de sărbătoare, medicii subliniază că înfometarea ulterioară nu este o soluţie pentru a „compensa” acest consum. Indicat este să revenim treptat la o alimentaţie echilibrată, săracă în grăsimi şi în zaharuri, fără prăjeli sau alimente procesate. Este important să nu adoptăm brusc o alimentaţie extrem de restrictivă, pentru a nu trece organismul dintr-un dezechilibru în altul, de la prea multă mâncare la prea puţină.

„De asemenea, respectarea programului meselor principale şi hidratarea ne pot ajuta să revenim mai rapid la greutatea dinaintea sărbătorilor. Legumele şi fructele de sezon pot fi şi ele utile în acest demers, fiind foarte bogate în fibre, în vitamine şi minerale, dar mult mai sărace în zahăr comparativ cu fructele şi legumele produse şi consumate în celelalte anotimpuri. Trebuie să-i lăsăm timp organismului să-şi revină în mod natural, fără a încerca să-l forţăm. Nu există soluţii miraculoase care să şteargă de pe o zi pe alta caloriile consumate!”, a precizat medicul nutriţionist.

Dr. Adina Rusu mai spune să nu ne cântărim imediat după sărbători pentru că greutatea poate reflecta şi o retenţie de apă cauzată de aportul excesiv de sare din meniul de sărbători. Hidratarea corespunzătoare şi odihna sunt esenţiale, din perspectiva medicului, pentru revenirea organismului la forma optimă.

„Mâncatul compulsiv urmat de efort fizic intens sau de înfometare nu sunt de bun augur pentru sănătatea psihică, putând duce în timp la tulburări de alimentaţie, cum este, de exemplu, bulimia. Mult mai indicat ar fi să nu exagerăm cu cantitatea de alimente consumate, să mâncăm la timp şi să ne hidratăm, astfel încât să ne putem bucura de toate zilele de sărbătoare fără apariţia tulburărilor digestive”, a completat specialistul ieşean.

Comentarii