Cum arată fratele brazilian al Daciei Sandero – foto comparativ

duminică, 29 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Cum arată fratele brazilian al Daciei Sandero – foto comparativ

Renault a prezentat săptămâna un nou model, care va fi destinat pieței din America Latină și care va fi construit în fabrica Renault din Brazilia.

Modelul se numește Kardian și se vede clar că e bazat pe Sandero. Doar că are un aspect de SUV mai pregnant decât Sandero – are garda la sol mai mare și o față nouă, mai agresivă. Iar deosebirile nu se opresc aici – motorul e mai puternic, cutia automată de viteze este mai bună, etc. Ne-ar fi plăcut și nouă un asemenea model în Europa…

Renault Kardian este bazat pe a treia generație Dacia Sandero stepway – este construit pe aceeași platformă CMF-B, are același apartament, cadrul caroseriei ușile și geamurile sunt identice. Diferite sunt blocurile optice față, pe două nivele, și, așa cum am mai remarcat, garda la sol mai mare.

Motorul disponibil pe noul model Kardian este cel de 1.0 litri de trei cilindri, care în cazul de față are 125 CP, față de doar cei 110 CP pe care îi are Sandero. Transmisia este secvențială cu dublu ambreiaj, care de asemenea nu se găsește pe modelul Sandero – cutia automată de pe modelul european este de tip CVT, mai puțin performantă decât cea cu dublu ambreiaj.

Interiorul noului Kardian este cvasi-identic cu cel al modelelor Logan și Sandero – planșa de bord este la fel, sistemul multimedia cu monitor tactil de 8 inch, panoul de control al climatizării idem. Doar volanul este diferit și evident are sigla Renault. Maneta de viteze este de tip joystick, situată pe tunelul central, iar butonul pentru parcare este separat. În lista de echipări a noului Kardian regăsim 6 airbag-uri, cuise control adaptiv, sistem de monitorizare a unghiilor mort, climatizare automată. Noul Kardian va fi disponibil în America Latină, India, Turcia, Africa de Sud, începând din 2024. Nu va fi disponibil în Europa.

 

Duster Oroch – la noi nu

Kardian Nu este singurul model din gama Renault care nu este disponibil în Europa dar poate fi achiziționat în America latină – un alt exemplu este Duster Oroch, o camionetă bazată pe modelul Duster. Ca și în cazul lui Kardian, modelul vândut în America latină e mai bun decât cel de pe piața european. Astfel Renault oroch are un motor 1.33 TCE de 173 CP și 270 Nm iar cutia automată este de tip Xtronic cu opt trepte prestabilite CVT, care nu se regăsește pe niciunul model din Europa și care evident este mai performantă decât cutia de pe actualul Duster.

Comentarii