De teama Covid, a luat paracetamol un an şi a ajuns în prag de dializă

sâmbătă, 19 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 De teama Covid, a luat paracetamol un an şi a ajuns în prag de dializă

Caz neobişnuit la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi: un bărbat a luat timp de un an medicamente antiinflamatoare de frica infecţiei cu SARS-CoV-2, iar acum riscă să îşi piardă funcţia rinichilor din această cauză. Bărbatul în vârstă de 55 de ani din judeţul Neamţ a ajuns la unitatea medicală ieşeană după ce în ultima perioadă se simţea tot mai rău. 

Medicii au descoperit că este vorba despre o insuficienţă renală acută gravă, apărută după ce a consumat timp de aproape un an de zile comprimate de Paracetamol şi Algocalmin pentru a preveni infectarea. Mai mult, deşi se temea să nu se infecteze, bărbatul nici nu s-a vaccinat deşi avea această opţiune de câteva luni.

„Iniţial a început cu un singur comprimat, ulterior a crescut doza până când starea generală s-a agravat. Din păcate această automedicaţie a dus la insuficienţă renală acută şi sunt puţine şanse ca să poată recupera complet funcţia renală. Există şanse ca în termen scurt să fie nevoie de dializă, vom urmări cazul în aceste zile şi după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluţia să fie favorabilă”, a explicat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului.

Bărbatul a ajuns mai întâi la unitatea medicală din Piatra Neamţ şi ulterior a fost transferat în Clinica de Nefrologie a spitalului ieşean pentru evaluare şi tratament. Specialiştii susţin că nu există niciun studiu şi nicio informaţie medicală care să indice că cele două medicamente ar ajuta în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. Este însă cunoscut faptul că administrarea excesivă a celor două medicamente poate duce la insuficienţă renală sau hepatică. Medicii mai precizează că bărbatul nu avea alte probleme majore de sănătate înainte de a-şi autoadministra tratamentul şi că acum se află în discuţie şi necesitatea unui transplant renal.

Acesta este cel mai grav caz de insuficienţă renală cauzată de automedicaţie, tratat în ultima perioadă de medicii ieşeni de la Spitalul „Parhon”. La începutul acestui an, un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de Paracetamol, încercând să se trateze acasă, singur, de COVID-19. Bărbatul a luat timp de mai multe zile câte două tablete la fiecare patru ore, iar atunci când a ajuns la spital starea sa era extrem de gravă, fiindu-i afectat ficatul. 

Comentarii