Delphi, cel mai mare angajator ieşean, intră în programul de învăţământ dual al ISJ Iași

vineri, 01 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Delphi, cel mai mare angajator ieşean, intră în programul de învăţământ dual al ISJ Iași

Elevii de la licee tehnologice din judeţ care au clase de învăţământ dual vor putea învăţa de la specialişti din cadrul unor mari companii care au intrat în acest program

Mai mulţi operatori economici importanţi din judeţ, printre care şi compania Delphi, cel mai mare angajator din judeţ, au anunţat în cadrul unei întâlniri de lucru organizate alaltăieri de Inspectoratul Şcolar că intenţionează să se alăture programului de învăţământ dual începând cu anul viitor. Astfel, elevii de la licee tehnologice din judeţ care au clase de învăţământ dual vor putea învăţa de la specialişti din cadrul companiei, dar vor avea posibilitatea să facă şi practică în cadrul firmelor, inclusiv în cadrul Delphi. Întâlnirea a fost organizată de către ISJ Iaşi în parteneriat cu Camera de Comerţ. Discuţiile au avut în vedere dezvoltarea învăţământului profesional din judeţ, la acestea fiind prezenţi 70 de operatori economici, directorii tuturor unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor şi ai autorităţilor locale. „Activitatea a avut drept scop promovarea învăţământului profesional ieşean, identificarea rolului şcolilor tehnice în atragerea elevilor către această formă de învăţământ, definirea rolului pe care operatorii economici îl au în descoperirea şi formarea potenţialei forţe de muncă, dar şi analiza tuturor elementelor tehnice, economice şi sociale care pot conduce la un învăţământ profesional de calitate în anul şcolar 2020-2021“, au menţionat reprezentanţii ISJ, a căror activitate a fost coordonată de inspectorul şcolar general, prof.dr. Genoveva Farcaş, şi de Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ.
 
 
În cadrul întâlnirii, reprezentantul Primăriei Iaşi a precizat că este necesară deschiderea unor noi internate şi cantine în oraş pentru a facilita şcolarizarea elevilor din mediul rural. În anul şcolar 2018-2019 au fost şcolarizaţi în sistem dual 63 de elevi, în anul şcolar curent fiind înscrişi 146 de elevi. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au menţionat că în anul şcolar viitor intenţionează să şcolarizeze cel puţin 10 clase de învăţământ profesional dual, pe alte calificări decât cele existente la acest moment, subliniind totodată că acest lucru se poate realiza doar cu sprijinul operatorilor economici. 

Comentarii