Dezbatere cu scandal: se pot construi blocuri pe versanţii din Copou? Se ajunge în instanţă

vineri, 15 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 Dezbatere cu scandal: se pot construi blocuri pe versanţii din Copou? Se ajunge în instanţă

"Nu se pot construi blocuri pe versanți alunecatori", a spus un inginer care reprezenta vecinii terenului pe care ar urma să apară două blocuri cu două etaje. „Sunt patru studii geotehnice făcute. Prin soluţia propusă de profesionişti, cu piloţi foraţi, versantul va fi stabilizat, nu afectat", au replicat reprezentanţii investitorului.

 

Intenţia de a fi construite două blocuri într-o zonă de case din Copou a agitat spiritele ieri la Primărie. Aproape 20 de locuitori de pe str. Aurora au fost prezenţi la o dezbatere, ocazie cu care şi-au exprimat dezacordul faţă de proiectul imobiliar.

Între aceştia şi reprezentantul beneficiarului au avut loc des schimburi de replici, iar discuţiile nu au dus către un acord. Din contră, ambele părţi sunt determinate să-şi caute dreptatea în instanţă. După dezbaterea de ieri, proiectul poate, teoretic, să ajungă şi în dezbaterea Consiliului Local (CL) pentru o eventuală aprobare, dar rămâne de văzut dacă executivul municipalităţii va introduce investiţia pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe.

Ce spun vecinii şi cum răspunde beneficiarul

Beneficiarii proiectului (două persoane fizice) au în proprietate un teren de 2.000 mp la circa 100 metri distanţă de grădiniţa din zonă, spre Păcurari. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), propunerea vizează construirea a două blocuri (subsol, parter şi 2 etaje) în care să fie amenajate circa 30 de apartamente. Zona este una preponderent de case, cu parter şi un etaj, motiv pentru care vecinii contestă regimul de înălţime propus de beneficiar.

Supraaglomerarea străzii Aurora, cu câteva zeci de maşini, este un alt argument al vecinilor împotriva proiectului. În acelaşi timp, stabilitatea versantului este de asemenea invocată de către contestatari. Inginerul constructor Aurel Maxim, unul dintre reprezentanţii vecinilor, a spus în cadrul discuţiilor că există riscul de alunecare a versantului şi a susţinut că studiul geotehnic a fost făcut superficial. „Pe un versant alunecător nu se pot face lucrări”, a spus Maxim. El a adăugat că, pe proprietatea sa, a realizat ziduri de sprijin şi a observat o deplasare în timp a acestora. În context, excavările de pământ şi tăierea arborilor de pe proprietatea beneficiarilor ar urma să provoace, potrivit acestuia, alunecări în zonă. Alţi vecini au susţinut aceeaşi opinie şi au subliniat că inclusiv casele lor sunt şi acum afectate de stabilitatea versantului.

„Sunt patru studii geotehnice făcute. Prin soluţia propusă de profesionişti, cu piloţi foraţi, versantul va fi stabilizat, nu afectat. Proiectul are toate avizele, inclusiv de la Comisia de circulaţie”, a spus Claudiu Tescu, reprezentant al beneficiarilor proiectului. El a precizat că, la acest moment, nu este cunoscut numărul exact de apartamente, în condiţiile în care ar putea exista locuinţe cu suprafeţe mai mari (penthouse-uri) şi, astfel, să fie redus numărul viitorilor locatari. În schimb, vecinii au contestat avizele primite de beneficiar: în cazul celui privind circulaţia au subliniat că strada are doar 6 metri astfel că nu poate fi vorba despre două benzi.

„Încap două maşini?”, a întrebat retoric Tescu. Despre modul în care astfel de proiecte sunt avizate de Primărie, Aurel Maxim a tras concluzia: „La Primărie e ceva care te îngrozeşte!”. La discuţii au participat şi doi consilieri locali, Iulian Nicolau (şef Comisie de urbanism) şi Bogdan Crucianu. Ambii s-au declarat în defavoarea proiectului, iar primul a subliniat că „indicatorii urbanistici sunt prea mari” pentru zona de versant. Propunerea urbanistică are o istorie de circa 6 ani, prima solicitare a beneficiarilor fiind pentru blocuri cu trei etaje. Între timp, regimul de înălţime a fost redus, iar, în urma contestării de către vecini a investiţiei, proiectul nu a ajuns până acum în plenul CL. În cele din urmă, indiferent de decizia Primăriei de a introduce sau nu proiectul într-o viitoare şedinţă, ultimul cuvânt ar putea aparţine instanţei: beneficiarul vrea să dea în judecată municipalitatea dacă nu îi va elibera autorizaţia, iar vecinii spun că vor ataca în instanţă dacă un astfel de act va fi emis de instituţie.

Comentarii