Dilemele strategilor ruși

sâmbătă, 24 iunie 2023, 01:51
1 MIN
 Dilemele strategilor ruși

Cu Maia Sandu așteptând să-și croiască drum spre o nouă victorie, experții ruși par să fie prinși într-o situație absurdă și amuzantă. Ei trebuie să aleagă între trei variante sigure de a pierde, fie prin promovarea unui oligarh cu probleme legale, fie prin susținerea unui politician slăbit și fără curaj, fie, de ce nu, prin susținerea unui primar pe al cărui caracter nici măcar ei nu se mai pot baza.

Fix acum un an de zile, Republica Moldova a făcut cei mai semnificativi pași pe drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană, după ce a primit oficial statutul de țară candidată. Într-un efort de a se alinia cu valorile și standardele europene, proeuropenii de la Chișinău au implementat reforme semnificative în diverse domenii, generând progrese remarcabile.

Unul dintre aspectele cheie pe care Republica Moldova le-a abordat în ultimul an a fost combaterea corupției. Prin intermediul unor măsuri legislative și instituționale, guvernul a făcut eforturi constante pentru a consolida transparența și responsabilitatea în sectorul public. Mai multe cazuri de corupție – inclusiv ale oligarhilor fugari – au fost investigate și s-au înregistrat condamnări relevante, semn că justiția și aplicarea legii devin tot mai eficiente. 

În ceea ce privește economia, Republica Moldova a făcut progrese notabile în promovarea dezvoltării durabile și a investițiilor. Implementarea unor politici favorabile mediului de afaceri și a unor reforme structurale au stimulat creșterea economică și au atras investiții în sectoare cheie, cum ar fi tehnologia informației, agricultura și turismul. În plus, Republica Moldova a încheiat acorduri comerciale semnificative cu Uniunea Europeană, facilitând accesul la piața europeană și contribuind la diversificarea exporturilor.

O altă realizare remarcabilă a Republicii Moldova a fost progresul în consolidarea statului de drept și a drepturilor omului. Îmbunătățirea independenței sistemului judiciar, respectarea drepturilor fundamentale și promovarea egalității de gen au fost priorități importante în ultimul an. Guvernul a luat măsuri pentru a întări instituțiile democratice și pentru a încuraja participarea cetățenilor în procesul decizional. Prin promovarea valorilor europene, Republica Moldova a demonstrat că este hotărâtă să creeze un mediu inclusiv și respectuos față de toți cetățenii săi.

Din punct de vedere al cooperării regionale, Republica Moldova și-a întărit și mai mult în acest an relațiile cu țările vecine și a promovat dialogul constructiv în regiunea Europei de Est. Prin implicarea activă în inițiativele regionale, Republica Moldova și-a consolidat statutul său ca actor regional și a contribuit la promovarea stabilității și cooperării în zonă.

Toate aceste progrese notabile, făcute printr-o muncă susținută zi de zi, demonstrează angajamentul puternic al Republicii Moldova în a-și îndeplini obiectivele europene și în a-și consolida statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. În ciuda provocărilor și obstacolelor, la doi pași de războiul pornit de Putin în Ucraina, Republica Moldova a demonstrat că este dispusă și că este capabilă să facă schimbări semnificative și să se alinieze standardelor europene.

Progresele impresionante realizate de Republica Moldova în ultimul an fac ca promițătorul său viitor european să poată fi privit cu optimism, cu fiecare pas făcut înainte, Republica Moldova apropiindu-se tot mai mult de atingerea obiectivelor sale europene și de realizarea visului de a deveni un membru deplin al Uniunii Europene.

Însă, în timp ce proeuropenii de peste Prut au motive să fie mândri de progresele concrete înregistrate în ultimul an, într-o cu totul altă parte a planetei, într-un birou de la Kremlin, niște cetățeni sunt îngrijorați pentru anul care vine, 2024, și alegerile prezidențiale care vor avea loc la Chișinău. Tocmai de aceea este momentul să ne gândim, omenește, cu puțină empatie și la strategii politici ruși cărora le-a fost repartizat dosarul „Republica Moldova” și care se află astăzi în dilema hilară de a nu ști ce candidat să susțină pentru a pierde viitoarele alegeri prezidențiale.

Cu proeuropeana Maia Sandu întărită în funcția de președinte în exercițiu, Rusia are de-a face cu o analiză foarte dificilă, fiecare opțiune din cele disponibile acum pe piață având propriile sale probleme comice.

În fruntea listei îl avem pe Ilan Șor, oligarhul excentric și controversat (fugar, momentan, în Israel) care pare să colecționeze cu pasiune probleme legale precum alții colecționează timbre rare, el câștigându-și renumele datorită metodelor sale neortodoxe de a face afaceri și politică. Cu posibilitatea reală de a fi extrădat și arestat la Chișinău, Șor ar putea fi candidatul perfect pentru Rusia, ei putând să-l susțină cu bucurie știind că ar putea transforma Republica Moldova într-o adevărată scenă de comedie. Cu toate acestea, riscul este nu doar că vor pierde alegerile în fața Maiei Sandu, dar s-ar putea să aibă și o audiență remarcabilă la Chișinău pentru „spectacolul” penal, acest lucru fiind ca și cum consultanții ruși ar risca să-și urmărească propriul spectacol comico-juridic jucat într-un tribunal moldovenesc.

Imediat după aceea îl zărim și pe nelipsitul Igor Dodon, politicianul care a acumulat atâtea înfrângeri în cariera sa încât unii îl consideră un expert în a pierde alegeri. După ce a suferit deja înfrângeri în alegerile trecute pentru primăria Chișinăului ori în cele prezidențiale, Igor Dodon pare să nu aibă curajul necesar să se încumete să candideze în această toamnă nici măcar pentru Primăria Chișinăului, lăsând o mare întrebare în mintea tuturor: „Ce curaj îi va mai trebui pentru a conduce o țară întreagă?”. Aparent, în fața alegerilor, el preferă să facă un pas înapoi și să observe de pe margine, iar o astfel de lipsă de încredere în propriile capacități ar putea fi un semn destul de clar că Dodon nu este candidatul ideal pentru Kremlin. Pentru că, evident, Rusia se confruntă acum cu dilema de a susține un politician care nu reușește să se ridice nici măcar la nivelul unui primar de oraș, acest lucru fiind ca și cum Kremlinul și-ar arunca banii într-o fântână fără fund, în speranța că se vor întoarce transformați într-o minune politică.

Iar ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, poate fi Ion Ceban, actualul primar al Chișinăului, care și-a schimbat culorile politice după direcția vântului, de la est către vest, dintr-un primar de stânga – fost comunist, apoi socialist – devenind unul proeuropean conjunctural, de parcă am viziona o telenovelă politică în care Ceban joacă rolul principal al unui politician metamorfozat. Rusia s-ar putea simți tentată să-l susțină în speranța că va câștiga alegerile, dar acest lucru ar însemna să-și asume riscul ridicolului atunci când Ceban și-ar putea schimba din nou tabăra politică în timpul mandatului său, purtându-și masca de proeuropean în timpul zilei și aruncându-se în brațele Kremlinului pe întuneric.

Această dilemă rusă a stârnit cu siguranță multe hohote de râs și discuții între decidenții politici ruși care au avut norocul să nu le fi fost repartizat lor dosarul Republicii Moldova. Asta în timp ce „ai noștri”, bieții de ei care se ocupă de Moldova, cine mai știe, poate că și-au petrecut nopțile nedormite gândindu-se dacă ar trebui să meargă pe mâna unui om de afaceri cu probleme sau a unui politician cu probleme de încredere ori a unui primar care nu are probleme să mintă așa cum respiră. Până la urmă, să nu uităm că politica este – în multe privințe – un spectacol comic în sine. Și cum ar putea Rusia să se lase mai prejos în acest spectacol?

Cu Maia Sandu așteptând să-și croiască drum spre o nouă victorie, experții ruși par să fie prinși într-o situație absurdă și amuzantă. Ei trebuie să aleagă între trei variante sigure de a pierde, fie prin promovarea unui oligarh cu probleme legale, fie prin susținerea unui politician slăbit și fără curaj, fie, de ce nu, prin susținerea unui primar pe al cărui caracter nici măcar ei nu se mai pot baza. Dar poate că Moscova va face o mutare neașteptată și va încerca să-și împace propria conștiință prin susținerea tuturor celor trei candidați în același timp. Ar putea fi primul scenariu din istorie în care vom vedea un candidat care își începe discursul de înfrângere spunând: „Indiferent de rezultatul obținut, mulțumesc tuturor pentru sprijin, dar aș vrea să adresez un mare mulțumesc în mod special Kremlinului pentru că a fost, de la început până la final, alături de mine și de ceilalți colegi cu care împart eșecul în aceste alegeri!”.

 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii