Epopea achiziţiei celor patru corvete militare intră în prelungiri

marți, 08 august 2023, 17:10
3 MIN
 Epopea achiziţiei celor patru corvete militare intră în prelungiri

Ministerul Apărării a anunţat marţi că a anulat licitaţia pentru construcţia şi achiziţia a patru corvete militare, câştigată încă din 2019 de compania franceză Naval Group. De atunci, statul român şi compania franceză nu au reuşit să semneze contractul de construcţie şi livrare a corvetelor militare în valoare de peste un miliard de euro. Reamintim că Franţa este naţiune-cadru pentru grupul de luptă al NATO în România şi a deplasat la Cincu şi în alte baze peste o mie de militari care au ca misiune susţinerea defensivei României în faţa posturii agresive a Rusiei, conform g4media.ro.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Potrivit informaţiilor apărute în Newsweek România şi confirmate parţial de ministrul Gabriel Leş, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Procedura a fost întârziată luni bune din cauza mai multor proceduri administrative sau în justiţie. Astfel, la începutul anului 2019, Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale şi a sesizat Parchetul Militar, arătând că există „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Între timp, dosarul a fost declinat la DNA.

România a început la începutul anului 2018 un program, pentru care a alocat 1,6 miliarde de euro, pentru cumpărarea a patru corvete militare multifuncţionale. În locul unei negocieri cu constructorul care poate furniza cele mai performante corvete, guvernul PSD a ales calea unei licitaţii. Una dintre condiţiile de bază pentru participarea la licitaţie a fost ca firma câştigătoare să construiască cele patru corvete la un şantier din România. Aşa se face că în cursa finală au rămas cele trei companii europene care au şantiere sau parteneriate cu şantiere navale din România: Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

În septembrie 2021, Ministerul Apărării Naţionale îşi exprima, într-un răspuns transmis redacţiei G4Media.ro, „în mod ferm disponibilitatea de semnare” a acordului-cadru pentru cele patru corvete Gowind 2500 cu compania franceză Naval Group, implicată recent în criza submarinelor. Totuşi, semnarea acordului-cadru trenează de mai bine de un an de la soluţionarea unui litigiu în instanţă cu compania rivală Damen, care a pierdut licitaţia.

Grupul francez Naval Group a fost declarat câştigător în iulie 2019 al licitaţiei demarate de statul român pentru construirea a patru corvete Gowind 2500. În iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen, aflată în competiţie cu Naval Group, care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziţia celor patru corvete militare.

În cursa pentru licitaţie, francezii i-au devansat pe olandezii de la Damen, care urmau să lucreze pe şantierul lor de la Galaţi, şi pe italienii de la Fincantieri, care urmau să colaboreze cu şantierul naval Tulcea.

După ce a semnat în aprilie 2018 un parteneriat cu Şantierul Naval din Constanţa, pentru a putea construi corvetele acolo, Naval Group s-a înscris în cursa pentru contractul în care Ministerul Apărării Naţionale a pus la bătaie 1,6 miliarde de euro, cu modelul de corvetă Gowind 2500.

Contractul pentru cele patru corvete noi includea în forma iniţială şi modernizarea celor două fregate aflate deja în dotarea forţelor navale. Printre statele cărora Naval Group a mai vândut modelul de corvetă Gowind 2500 se numără Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Malaysia. Licitaţia corvetelor a fost blocată încă din ianuarie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, proaspăt demis de premierul Viorica Dăncilă în luna iunie, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat în mod ilegal.

Cititi mai multe detalii pe G4MEDIA

 

 

 

 

Comentarii