Execuția civililor din Tadamon, Siria, comisă de Securitatea lui Assad, instruită de ruși

vineri, 29 aprilie 2022, 13:54
2 MIN
 Execuția civililor din Tadamon, Siria, comisă de Securitatea lui Assad, instruită de ruși

În urmă cu trei ani, unui recrut al Securității lui Assad i s-a dat un laptop în păstrare pentru o vreme, având interdicție să se uite ce conține. Totuși, a deschis un video și s-a îngrozit. Abia acum, acel video a devenit o probă-document al execuțiilor civililor din Siria.

Antrenate de ofițerii sovietici și de la Stasi în anii 1960, agențiile de securitate din Siria au învățat bine „arta” torturii, a execuțiilor sumare, a intimidării opozanților prin crime atroce.

Filmul, publicat de The Guardian, arată execuția extrajudiciară a cel puțin 41 de bărbați din Tadamon, lângă Damasc, comisă de membri ai Unității 227 a Serviciului Militar de Informații al armatei lui Bashar al-Assad.

Victimele erau civili reținuți la un punct de control. Criminalii din securitatea lui Assad i-au considerat „potențial susținători ai opoziției față de regim” și i-au executat extrajudiciar. I-au aruncat, unul câte unul, într-o groapă comună, în care se aflau cauciucuri, apoi i-au lichidat prin împușcare și la sfârșit au dat foc, pentru a-și ascunde crimele.

Este prima dovadă a unei execuții extrajudiciare a civililor comisă de regimul Assad. Mii de civili sunt dați „dispăruți” în Siria, probabil că trupurile lor se află în gropi comune ca cea din această filmare-document.

Același „stil” care este văzut acum în Ucraina, în crimele împotriva umanității, crime de război, comise de ruși. Doar aceștia au fost „instructorii” Securității lui Assad.

Videoclipul este povestea unei crime de război, surprinsă în timp real și este datat 16 aprilie 2013.

Tânărul recrut a decis pe loc că acea filmare trebuie văzută de întreaga lume, riscându-și viața pentru a îndeplini acest lucru.

Doi cercetători care au putut vedea filmarea au petrecut ani de zile încercând să-l scoată în siguranță pe tânăr, acesta fiind sursa principală într-o anchetă extraordinară.

În același timp, cei doi l-au identificat pe cel care a condus masacrul,  și chiar l-au convins să-și recunoască rolul, printr-un cont alter ego pe facebook care aproba crimele împotriva „insurgenților”, potrivit The Guardian.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii