Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Experiment inedit cu vaccinul anti-Covid făcut de șeful de la Infecțioase. Concluzie surpriză

GALERIE
centru vaccinare
  • centru vaccinare
- +

Câte doze se distribuie per fiecare centru? În legătură cu vaccinul, managerul de la “Infecţioase”, dr. Florin Roşu, a făcut un inedit experiment personal privind eficienţa acestuia, el urmând a face azi rapelul. La ce concluzii surprinzătoare a ajuns?

 

Pentru etapa a II-a de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Iaşi, pe platforma de programare pentru vaccinare erau ocupate 17.201 locuri din cele estimate până pe 31 ianuarie. Astăzi, 18 ianuarie, începe procedura de vaccinare în cele 17 centre de vaccinare din judeţul Iaşi. Astfel, se vor distribui de la sediul DSP Iaşi 3.204 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, după cum urmează: SC Antibiotice SA Iaşi - 360 doze; Podu Iloaiei - 30 doze, Tg. Frumos - 60 doze, Hârlău - 42 doze; Paşcani - 180 doze, Colegiul „Mihai Eminescu” - 180 doze, Colegiul „C. Negruzzi” - 180 doze, Şcoala Gimnazială „Şt. Bârsănescu” - 180 doze, Şcoala Gimnazială „G. Călinescu” - 180 doze, Spital “Elytis” - 360 doze, Spital „Sf. Sava” - 360 doze, Policlinica „Regina Maria” - 180 doze, Spitalul Clinic „Elena Doamna” - 360 doze, SC MedLife SA - 360 doze, Şcoala Gimnazială „B.P. Haşdeu” - 120 doze, Liceul Teoretic Waldorf - 54 doze, Tomeşti - 18 doze. De menţionat că fiecare doză înseamnă de fapt şase persoane vaccinate, adică şase vaccinuri.

“Dozele vor fi distribuite la prima oră către toate cele 17 centre de vaccinare la care se adaugă şi unităţile medicale. Astfel numărul centrelor este de fapt de 25 . Antibiotice şi Spitalul Elytis sunt deja la capacitate maximă, urmate de foarte aproape de Centrul Regina Maria, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Naţional", a precizat inspector şef al DSP Iaşi, Lucian Indre. Acesta a adăugat că astăzi vor fi distribuite în primă fază către cele 25 de centre de vaccinare aproximativ 2.000 de doze. Lucian Indrei a adăugat că toate echipele medicale şi de medicină de urgenţă de la centrele de vaccinare sunt complete. De asemenea, în acest weekend au ajuns la Iaşi şi trusele de prim ajutor aşteptate, DSP Iaşi anunţând că nu există probleme legate de aprovizionarea cu materiale sanitare pentru etapa a II-a a campaniei.

S-au vaccinat deja peste 11.000 de ieşeni

Până în prezent, în judeţul Iaşi, s-au vaccinat 11.158 de persoane, respectiv cadre medicale, lucrători din prima linie împotriva pandemiei şi beneficiari din centrele rezidenţiale”. Sunt deja semnale clare că ieşenii doresc să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2. Încurajăm persoanele de peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice să se înscrie cu încredere pentru vaccinare, să solicite sprijin în cazul în care au nevoie de ajutor pentru programare. Încurajăm persoanele juridice din domeniile esenţiale, aşa cum au fost definite pentru această etapă de vaccinare, să-şi programeze angajaţii care doresc vaccinarea. Vaccinul împotriva COVID-19 este cea mai bună cale de a depăşi această pandemie", a spus prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş.

Campania de vaccinare merge însă mai departe la Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”, unitatea medicală COVID numărul 1 în lupta cu pandemia. Astfel, ieri a început administrarea rapelului la vaccinul Pfizer - BioNTech la angajaţii care, în urmă cu trei săptămâni, au fost vaccinaţi. “Sunt cei care au efectuat primii vaccinul anti-Covid 19. Dar pe lângă aceştia avem şi colegi dintre ai noştri care fac vaccinul prima dată. Deci facem şi rapelul şi primul vaccin. La rapel ca şi la vaccin, am fost primul. În ceea ce priveşte pe cei care fac prima dată vaccinul astăzi (ieri, n.r.), avem undeva la 50 de persoane. Vaccinarea la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase este acoperită în proporţie de 98%”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Acesta a adăugat că, după prima doză administrată, a făcut un experment testându-şi, la un număr periodic de zile, cantitatea de anticorpi din organism. Şi asta înainte de rapel. “Am făcut un studiu personal. Am observat că la 16 zile după prima doză deja titrul de anticorpi era prezent într-o cantitate aproape de cea protectivă. Toretic, după ce se face rapelul, la două săptămâni, titrul de anticorpi atinge valoarea necesară. De aceea, recomandările Ministerul Sănătăţii şi DSP subliniază necesitatea purtării măştii de protecţie şi după adminsitrarea vaccinului", a adăugat Florin Roşu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri