FOTO – Cine este colonelul care va conduce Spitalul Mobil Leţcani?

luni, 11 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 FOTO – Cine este colonelul care va conduce Spitalul Mobil Leţcani?

După 9 luni, Spitalul Mobil reprimeşte pacienţi mâine. Coordonarea activităţii de aici va fi asigurată de o echipă militară trimisă la Iaşi de MApN, coordonată de colonel dr. Daniel Derioiu. Se vor primi doar cazuri grave?

 

Spitalul Mobil de la Leţcani va fi redeschis mâine pentru a primi pacienţi în stare gravă cu COVID-19, după o perioadă de nouă luni de când a fost închis. Spitalul rămâne sub conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, însă coordonarea întregii activităţi medicale va fi asigurată de o echipă militară detaşată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Echipa medicală detaşată zilele acestea la Iaşi la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este formată din 25 de persoane – medici, asistenţi medicali şi brancardieri.

„Suntem aici ca să ajutăm, să sprijinim, să informăm dacă identificăm anumite probleme şi să le rezolvăm pentru binele şi siguranţa pacientului. Vrem să ne asigurăm că există proceduri pe acest spital, că sunt cunoscute de personal, să încercăm rezolvarea problemelor tehnice, dacă au fost. De asemenea, facă reuşim să identificăm anumite riscuri, să ne luăm toate măsurile posibile ca să prevenim apariţia acestora”, a declarat col. dr. Daniel Derioiu, directorul medical al Spitalului Militar din Braşov şi cel care va coordona activitatea medicală de aici.

Totodată, colonelul Derioiu este cel care, în primăvara anului trecut, a preluat conducerea Spitalului Judeţean din Suceava. Acesta a mai precizat că sunt discuţii pentru realizarea unei evaluări a instalaţiilor electrice, cu scopul de a verifica dacă suportă încărcătura aparaturii medicale.

Vor funcţiona iniţial doar şase paturi ATI

Ieri urma să înceapă instruirea personalului care va fi transferat aici, iar în cursul zilei de astăzi urmează să fie adus un stocator de oxigen care va fi instalat până la deschiderea spitalului. „În urma analizei pe care am făcut-o împreună cu echipa de la MApN am ajuns la concluzia că deschiderea acestui spital în condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi pentru personal şi cu toate măsurile necesare asigurării unei asistenţe medicale de calitate şi sigure, se va putea face începând cu marţi dimineaţă. Este nevoie de instruirea personalului care vine din diferite unităţi medicale şi pentru omogenizarea activităţii lor, pentru a nu apărea erori, însuşirea procedurilor de lucru de aici trebuie făcută de toată lumea”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Momentan, va fi deschis un salon cu şase paturi ATI, pentru preluarea pacienţilor aflaţi în stare gravă, urmând ca în perioada următoare să fie pregătite alte şase paturi. Pentru a funcţiona la capacitate maximă ar fi nevoie de 60 de asistenţi medicali şi 18 medici. „Nu este vorba doar de paturi efectiv, de ventilatoare şi echipament medical, este vorba despre tot ceea ce înseamnă suport uman, profesional, cu echipe din Iaşi şi de la MApN şi cu tot ce presupune suportul logistic, electric, oxigen, încălzire, apă, utilităţi, dar şi oamenii care vor face aceste lucruri. Este clar o situaţie care continuă să fie o situaţie de urgenţă, o situaţie de pandemie”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Spitalul mobil de la Leţcani a costat peste 13 milioane de euro şi a funcţionat pentru tratarea pacienţilor COVID doar timp de trei luni, din octombrie 2020 şi până în ianuarie 2021. În ultima perioadă, odată cu apariţia valului patru al pandemiei, Iaşul a fost sufocat de numărul mare de cazuri care aveau nevoie de asistenţă medicală în ATI şi pentru care nu exista niciun pat liber, în timp ce Spitalul de la Leţcani stătea închis.

Comentarii