Gheorghiță, despre AstraZeneca: Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie

marți, 16 martie 2021, 15:16
2 MIN
 Gheorghiță, despre AstraZeneca: Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie

Decizia luată ieri de România, de a continua, în acest moment, vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca, "a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm", a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

"Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un loc de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea și 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada și Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie", afirmă Valeriu Gheorghiță.

"Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu un loc de vaccin AstraZeneca sau suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie", afirmă Valeriu Gheorghiță.

"Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost una dintre cele mai dificile pe care a trebuit să le luăm. Să spunem stop ar fi fost cea mai ușoară decizie, dar a trebuit să punem în balanță beneficiile vaccinării și faptul că mulți oameni se infectează și ajung la spital", spune Valeriu Gheorghiță.

"Analiza pe 16 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară. Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate", spune Valeriu Gheorghiță. "Cred că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice și vaccinare", este mesajul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii