Imagine de senzație surprinsă de un fotograf ieşean. O acrobaţie rară între păsări răpitoare

vineri, 05 mai 2023, 10:11
2 MIN
 Imagine de senzație surprinsă de un fotograf ieşean. O acrobaţie rară între păsări răpitoare

Un fotograf iesean, Gabi Sandu, pasionat de natură, a reuşit să surprindă o fotografie se senzaţie. Un Erete de Stuf a prins un “şoricel” şi din zbor pasează prada către o femelă.

 “Un comportament de care am auzit dar niciodata nu l-am vazut pe viu, cu atat mai putin sa-l fotografiez . Un mascul de Erete de stuf paseaza in aer un soarece catre femela. O acrobatie reusita. Jud.Iasi, mai 2023”, scrie pe pagina de Facebook – Codrii Iaşilor – cunoaştem, preţuim, păstrăm.

Ulterior, fotograful a complet postarea iniţială: “Stefan Anitei a identificat prada. Nu este soarece…este un Hamster gri (Cricetulus migratorius). Se pare ca si prada este o raritate. In ultimii 50 de ani a fost documentat doar de 3 ori in zona noastra si asta a fost primul viu (pana la un moment dat)”

Câteva detalii despre Eretele de Stuf

Pasăre răpitoare de talie medie, cu coadă lungă, aripi înguste cu 5 remige primare "digitale" şi corp suplu. Prezintă dimorfism sexual accentuat. Masculul are coada şi aripile deschise la culoare, cu vârful aripilor negru şi penajul de corp de culoare ruginie, uşor pestriţ pe piept. Femela are penajul general maroniu închis, cu creştetul, gâtul şi coada deschise la culoare.

Lungimea corpului este de 43 – 54 cm, anvergura este de 115 – 145 cm, iar greutatea este de 540 – 960 g în cazul femelei şi 405 – 730 g în cazul masculului. Numele genului provine din cuvântul grecesc kirkos, folosit pentru a descrie pasărea răpitoare care descriere cercuri în zbor. Numele speciei provine din cuvântul latin aeruginosus – de culoare ruginie.

Populaţia mondială a speciei este estimată la 415 000 – 765 000 de indivizi maturi. Populaţia europeană este estimată la 99 300 – 184 000 de femele cuibăritoare (echivalentul a 199 000 – 367 000 de indivizi maturi), tendinţa populaţională la nivel european fiind estimată ca fiind crescătoare. Populaţia din România este estimată la 2000 – 4000 de femele cuibăritoare, tendinţa populaţională la nivel naţional fiind deocamdată necunoscută.

SURSA FOTO: Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm

Comentarii