De Business

Punem punctul pe știi

În jur de 50 de ucraineni s-au interesat la Centrul de Informare ce se poate vizita în Iaşi

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
2 MIN
 În jur de 50 de ucraineni s-au interesat la Centrul de Informare ce se poate vizita în Iaşi

În fuga din calea războiului declanşat în ţara lor, câteva zeci de ucraineni şi-au făcut timp să viziteze Iaşul, oraşul în care au poposit o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Ajunşi la Centrul de Informare Turistică, situat în clădirea Cinematografului Victoria, ucrainenii au vrut să ştie ce muzee pot vizita la Iaşi şi au solicitat hărţi ale oraşului. “Au fost în jur de 50 de ucraineni până acum şi s-au purtat ca nişte turişti obişnuiţi. Ne-au întrebat ce pot să viziteze în oraş, au cerut hărţi, au vrut informaţii despre muzee, o parte au mai vrut informaţii despre cum se ajunge la aeroport. Autobuzul către aeroport are un orar specific, acordat cu orele de plecare şi venire a avioanelor. Cam asta au vrut să afle turiştii din Ucraina", a explicat şefa Centrului de Informare Turistică Iaşi, Anca Zota.  

Alte informaţii care au fost solicitate angajaţilor centrului de turism, inclusiv de către ucraineni, se refereau la locuri unde pot mânca mâncare tradiţională românească, unde se poate bea vin românesc sau moldovenesc, ce evenimente sunt în oraş, dacă se ţin concerte, unde este recomandabil să meargă cu copiii sau, în cazul pensionarilor, dacă există recomandări speciale pentru turiştii de vârsta a treia. Au existat însă şi întrebări care nu ţin întru totul de activitatea unui birou de turism. De unde poţi să-ţi obţii o viză turistică, cum poţi să ceri azil politic, cum poţi obţine statutul de refugiat.

Cei mai mulţi turişti care ajung, în general, la punctul de informaţii pentru vizitatorii Iaşului sunt totuşi românii, urmaţi de francezi, germani, englezi, italieni, spanioli sau evrei. Vin la Iaşi, ca turişti, pensionari care au făcut aici facultatea şi vor să revadă oraşul tinereţii, dar şi studenţi străini, sosiţi prin programul Erasmus. De asemenea, la centrul de informare turistică ajung mulţi evrei, fac “un turism nostalgic", după cum spun specialiştii de la centrul ieşean de turism.

"Vin ori cei care au locuit în Iaşi sau în România şi nu au apucat să vadă Iaşul, ori rudele celor care au locuit în România şi vin să vadă locul în care s-a născut bunica, mama. Au mai fost câţiva, am bănuit noi că erau ucraineni. Întrebăm pe toată lumea de unde vine şi facem statistici, dar nu suntem birou de emigrări, nu putem insista. Situaţia e delicată în cazul turiştilor din Ucraina, nu vrem să îi interogăm, aşa că ce spun ei că sunt, aia sunt. Noi vrem să îi facem să se simtă confortabil". 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii