Înalta Curte din Fiji stabileşte că SUA poate confisca iahtul care se pare că aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov

marți, 03 mai 2022, 15:15
2 MIN
 Înalta Curte din Fiji stabileşte că SUA poate confisca iahtul care se pare că aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov

Înalta Curte din Fiji a acordat permisiunea Statelor Unite să confişte iahtul care se pare că îi aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov, relatează CNN.

Navei, numită Amadea, i-a fost interzis să părăsească apele Republica Insulelor Fiji de la mijlocul lunii aprilie, după ce Biroul Procurorului Şef din Fiji (DPP) a solicitat reţinerea iahtului şi a solicitat înregistrarea mandatului SUA.

Judecătorul Deepthi Amaratunga a dispus Statelor Unite să confişte iahtul, se arată într-un comunicat publicat marţi.

Iahtul este înregistrat la Millemarin Investments Ltd, dar SUA susţin că este deţinut ”în mod benefic” de Kerimov, potrivit unui purtător de cuvânt al DPP, care a adăugat că problema proprietarului va fi probabil rezolvată de o instanţă americană.

CNN a contactat compania Millemarin pentru comentarii, dar încă nu a primit niciun răspuns.

Potrivit televiziunii australiene ABC, avocatul apărării Feizal Haniff, care acţionează în numele Millemarin, a cerut instanţei suspendarea sentinţei.

”Există unele indicii potrivit cărora autorităţile americane doresc pună sechestru pe această barcă”, a declarat Haniff jurnaliştilor în afara tribunalului, potrivit ABC.

 ”(Judecătorul) a spus că avem dreptul de a face recurs şi, evident, a spus că ne vom asigura că barca se află în Fiji în timp ce cererea de şedere este depusă”.

Kerimov, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, a fost sancţionat de Departamentul de Trezorerie al SUA din 2018, ca răspuns la activitatea Rusiei în Peninsula Crimeea şi pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El a fost sancţionat şi de Marea Britanie şi Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Vestea vine la aproape o săptămână după ce preşedintele american Joe Biden a vorbit despre o propunere care ar face presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruşi în urma războiului din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor obţinuţi din vânzarea bunurilor lor confiscate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Biden a mai spus că propunerea va consolida capacităţile de aplicare a legii SUA şi de a sechestra proprietăţile oligarhilor ruşi.

”Va crea noi proceduri accelerate de a confisca aceste proprietăţi şi se va asigura că, atunci când bunurile oligarhilor sunt vândute, fondurile pot fi folosite direct pentru a remedia daunele provocate de Rusia şi pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei”, a declarat preşedintele american.

Pachetul va ”înfiinţa noi autorităţi cu rolul de a confisca proprietăţile cleptocraţiei ruse, va permite guvernului să folosească încasările pentru a sprijini Ucraina şi va continua să consolideze instrumentele conexe de aplicare a legii”, a anunţat Casa Albă.

 

Comentarii