Le Monde: O operațiune de destabilizare orchestrată de Rusia a vizat mai multe țări europene printre care și România

luni, 26 februarie 2024, 13:40
1 MIN
 Le Monde: O operațiune de destabilizare orchestrată de Rusia a vizat mai multe țări europene printre care și România

Descoperirea, la sfârșitul lunii octombrie 2023, a grafitti-urilor cu Steaua lui David pe ziduri din Paris și din câteva orașe suburbane, urmată de arestarea unui cuplu de moldoveni prinși în flagrant, a făcut posibilă detectarea unei tentative de manipulare a opiniei publice franceze în chestiunea războiului dintre Hamasul palestinian și Israel. „Sponsorul” acțiunilor, Anatoli Prizenko, un alt moldovean cu domiciliul la Chișinău, a dat asigurări în mass-media franceze, fără a convinge, că intenția este de a sensibiliza Franța cu privire la pericolele antisemitismului, transmite Le Monde, citată de Rador Radio România.

O notă de sinteză a Direcției Generale de Securitate Internă a Franței (DGSI), trimisă Ministerului francez al Afacerilor Externe, indică faptul că operațiunea „Steaua lui David” a fost condusă de Departamentul 5 al FSB, responsabil cu operațiunile internaționale în cadrul serviciilor de securitate ruse. O campanie de dezinformare care s-a dovedit a fi, în realitate, doar o parte dintr-o operațiune de interferență mai amplă desfășurată în mai multe țări europene.

Ancheta franceză a început în noaptea de 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au dezvăluit că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat de la fața locului le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare. Anchetatorii au observat că o a doua echipă /de infractori/ a reușit să scape.

Mai mult, pe g4media

Comentarii