Locuitorii din Ciortești, grămadă la vaccin, ca să obțină tichete de masă. De zece ori mai mulți

vineri, 29 octombrie 2021, 01:57
3 MIN

Medicii de familie sunt nemulţumiţi că guvernul i-a transformat în funcţionari distribuitori de bonuri în valoare de 100 de lei. „Relaţia medic-pacient se va degrada foarte mult din cauza acestor nenorocite de bonuri de masă”, consideră un doctor intervievat de Ziarul de Iaşi

 

Medicii de familie ieşeni sunt dezamăgiţi şi nemulţumiţi din cauza tichetelor în valoare de 100 de lei promise de guvern persoanelor care se imunizează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare. Aceştia se plâng de faptul că distribuirea lor a ajuns tot în sarcina medicilor de familie, dar şi de faptul că foarte multe persoane se vaccinează doar pentru a primi acele bonuri valorice. „Părerea noastră, a medicilor de familie, este că e o mare prostie să amestece calitatea unui profesionist cu calitatea unui distribuitor de bonuri de masă. Adică percepţia oamenilor este următoarea: «ok, mă vaccinez, dar trebuie să îmi dai 100 de lei». Relaţia medic-pacient se va degrada foarte mult din cauza acestor nenorocite de bonuri. Este o decizie care face foarte mult rău”, a explicat dr. Viorel Olăraşu, medic de familie în comuna Ciorteşti.

Astfel, medicul susţine că are în fiecare zi în cabinetul său persoane care vin să se vaccineze doar pentru că ştiu că urmează să primească ceva în schimb. Dacă în ultima lună era o cerere de zece vaccinuri pe săptămână, în ultimele zile medicul spune că are o cerere de zece ori mai mare. „Principalul motiv pentru care se vaccinează rămâne în continuare şi frica, dar foarte mulţi oameni de la sate o fac şi pentru bonuri de masă. Nu este normal să pui un profesionist în sănătate să dea nişte avantaje materiale unor pacienţi. Oamenii ajung să zică că vin la medic ca să primească bani”, a mai completat dr. Olăraşu. Mai mult, medicul spune că atunci când a fost luată această decizie, nu au fost consultaţi în niciun fel, fiind puşi în faţa faptului împlinit. „Nu am fost nici întrebaţi dacă avem timp, dacă putem face asta, nici dacă vrem. Noi trebuie să mergem o dată pe lună la DSP ca să luăm aceste bonuri, facem tabel cu nume, prenume, serie, număr, exact ca o vânzătoare de la magazin. Nu înţeleg de ce trebuie să facă asta medicii? Nu există poştă, primării locale, funcţionari care pot să facă asta? Eu unul, dacă va trebui în continuare să vaccinez şi să dau bonuri, prefer să nu mai vaccinez ca să nu mai dau bonuri”, a mai spus medicul de familie din Ciorteşti.

Conform Ministerului Sănătăţii, voucherele se iau de la centrul de vaccinare, de la cabinetul de familie sau din ambulatoriul de specialitate, în funcţie de locul în care s-a imunizat persoana respectivă. „Vor beneficia de vouchere toate persoanele care s-au imunizat după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care prevede acordarea voucherelor în valoare de 100 de lei pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schemă completă, respectiv începând cu data de 31 august 2021”, se precizează într-un comunicat al MS. Persoanele pot intra în posesia acestora în termen de 60 de zile de la data când a fost făcută ultima doză.

 

Comentarii