Mii de posturi de bugetari, scoase la concurs înainte ca angajările la stat să fie blocate de la 1 iulie

marți, 28 iunie 2022, 20:40
3 MIN
 Mii de posturi de bugetari, scoase la concurs înainte ca angajările la stat să fie blocate de la 1 iulie

Pe ultima sută de metri, înainte ca angajările la stat să fie blocate de la 1 iulie, sunt scoase la concurs mii de posturi de bugetari.

Pe bandă rulantă, se caută de la experți în fonduri europene până la șoferi și casieri în ministere, primării și alte instituții. Cancelaria prim-ministrului își va dubla numărul de posturi, pentru ca nou-veniții să se ocupe de PNRR, spune Nicolae Ciucă.

Și la Ministerul Culturii se caută aproape 40 de oameni, care să atragă bani de la Bruxelles.

Cancelaria prim-ministrului tocmai a primit, prin hotărâre de guvern, atribuții noi și un număr aproape dublu de posturi – 103 față de 57. Angajații noi ar trebuie să coordoneze Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România vrea să atragă de la Bruxelles 29 de miliarde de euro.

Nicolae Ciucă, premier: „Am asumat la nivelul Comisiei Europene atunci când am fost la Bruxelles, împreună cu doamna președinte Ursula von der Leyen, că la nivelul Guvernului vor funcționa departamentele care să asigure coordonarea, monitorizarea și legătura directă cu Comisia Europeană în privința punerii în aplicare și desfășurare a activităților pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor PNRR.”

Doar că aceeaşi explicaţie o dau şi alţi miniştri pentru posturile scoase la concurs pe repede înainte. 38 de angajaţi noi vor fi doar la Ministerul Culturii.

Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii: „Există trei instituții care au nevoie de posturi pentru PNRR, este vorba de Institutul Național al Patrimoniului, este vorba de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și există Administrația Fondului Cultural Național. Se vor ocupa strict pe perioada de derulare a PNRR și e nevoie de resurse umane pe această componentă pentru că tot ce vine de muncă din PNRR este în plus.”

Vorbim despre joburi specializate – de la manageri de proiect, la experți în legislația muncii până la IT-iști. Astfel de posturi sunt atractive și pentru că cei care lucrează cu bani europeni primesc un plus de 25% din salariul de bază. Anunțurile au apărut cu o săptămână înainte că angajările la stat să fie suspendate, adică începând cu 1 iulie, decizie luată tocmai pentru a restrânge cheltuielile la buget. E suficient însă ca anunțul să fie postat înainte de această dată pentru ca procedura de angajare să meargă înainte.

Și la Ministerul Fondurilor Europene, direct responsabil de PNRR, numărul angajaților creşte cu 30%, până la 1.943 persoane – de la manageri plătiți cu peste 2.000 de euro, până la șoferi. Ministrul fondurilor europene a motivat întârzierile privind aplicarea PNRR şi posibile pierderi ale unor fonduri tocmai prin lipsa de oameni.

Și în primării se fac angajări. În București, municipalitatea are anunțuri pentru 30 de posturi – inspectori, experți și chiar casieri. La Direcția de Salubritate din sectorul trei sunt căutate 20 de persoane. Una dintre cele mai mari campanii de recrutare le face Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru 1.500 de posturi de pompieri, șoferi, dar și IT-iști.

Sursa: StirilePROTV

Comentarii