Ministrul Apărării afirmă că Armata Română are avioane vechi de 40 de ani şi TAB-uri din anii ’70

joi, 24 martie 2022, 23:23
2 MIN
 Ministrul Apărării afirmă că Armata Română are avioane vechi de 40 de ani şi TAB-uri din anii ’70

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că Armata Română are avioane vechi de 40 de ani şi TAB-uri din anii 1970, el susţinând că, în contextul războiului din Ucraina, România nu poate cumpăra echipament militar pentru că piaţa nu poate onora fără comenzi prealabile.

Ministrul Apărării a afirmat, joi seară, la B1 Tv, că în dotarea Armatei Române există "TAB-uri din anii '70” şi avioane MiG-21 vechi de 40 de ani care, deşi au fost modernizate, sunt, totuşi, "la un alt standard”. 

"Deci noi va trebui să facem o schimbare rapidă în zona aceasta a infrastructurii şi este o dificultate acum, pentru că acest război a accentuat, să spunem aşa, restrângerea pieţei, în momentul acesta nu poţi să cumperi de pe piaţă. Să spunem că avem noi bani şi zicem: plătim şi facem achiziţii. Nu ai de unde să-ţi cumperi de pe piaţă, pentru că trebuie să-ţi comanzi”, a explicat ministrul Apărării. 

El a spus că România produce autocamioane şi că există "proiecte interesante” în ceea ce priveşte industria militară. "Avem resurse, este o problemă însă de organizare şi aici vreau să punem împreună resursele, pentru că noi avem o sumă foarte mare pe care le-o dăm celor din industria noastră de apărare şi principala noastră grijă este să crească industria noastră de apărare”, a mai afirmat Vasile Dîncu. 

El a admis că o parte din industria de apărare "nu mai are resursă umană, şi-a pierdut specialiştii”, dând ca exemplu situaţia sudorilor în argon "Salariile şi pensiile – pentru că noi plătim astea din bugetul nostru – reprezintă, dacă nu mă înşel, poate nu sunt foarte precis aici, în jur de 60% (din vechiul buget pentru apărare, de 2% din PIB – n.r.)”, a declarat Vasile Dîncu.

 

Comentarii