De Business

Punem punctul pe știi

Moartea și Fiscul, mână în mână

miercuri, 07 septembrie 2022, 19:12
3 MIN
 Moartea și Fiscul, mână în mână

Ne propunem să abordăm aici, foarte pe scurt, maniera clarificării de către legiuitorul român a situației în care pe parcursul derulării inspecției fiscale intervine decesul contribuabilului. De la început trebuie să spunem că atât Codul de procedură fiscală (CPF) așa-zis vechi (O.G. nr. 92/2003, republicată, în vigoare până la 31.12.2015), cât și cel nou (Legea nr. 207/2015), când e vorba de cazurile în care se suspendă termenele de prescripţie, se mărgineau doar la câteva situații. 

Și anume: (i) pe perioada dintre data începerii inspecţiei fiscale/verificării situaţiei fiscale personale şi data emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuării respectivelor verificări (cu respectarea duratei legale a acestora); (ii) pe timpul cât contribuabilul/plătitorul se sustrage de la efectuarea verificărilor; (iii) pe perioada dintre data declarării unui contribuabil/plătitor inactiv şi data reactivării acestuia. Totodată, Art. 110 din CPF indica (în același sens) și perioada cuprinsă între data comunicării către organele de urmărire penală a procesului-verbal de sesizare a acestora şi data rămânerii definitive a soluţiei de rezolvare a cauzei penale. Așadar nimic despre situația în care pe parcursul derulării inspecției fiscale intervine decesul persoanei fizice.

Cu totul inexplicabil, pentru că, de ce nu, moartea contribuabilului nu poate fi teoretic exclusă în nicio situație, neavând niciun fel de importanță vârsta acestuia, ori cu atât mai puțin, patrimoniul deținut/administrat, cifra de afaceri sau profitul firmelor sale etc. Cumva în ceasul al 12-lea, observăm că printr-un Proiect de OG de modificare și completare a Legii nr. 207/2015 privind CPF se propune introducerea unei noi condiții de suspendare a termenului de prescripție – dacă intervine decesul unei persoane fizice la care se află în derulare o acțiune de inspecție fiscală (completându-se Art. 111 din CPF).

Executivul, inițiatorul OG în discuție, nu urmărește nimic altceva decât ”asigurarea certitudinii rezonabile a recuperării eventualei creanțe a statului ce va fi stabilită urmare inspecției fiscale pentru obligații fiscale ce au aparținut persoanei decedate și care urmează a fi stabilite pe numele succesorilor.” (Notă de fundamentare a OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind CPF, https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OG-modif-CPF.pdf).

Prin urmare, odată adoptat proiectul în discuție, am avea de-a face cu suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale ”pe perioada cuprinsă între data decesului persoanei fizice la care era în curs de desfășurare o acțiune de inspecție fiscală și data luării la cunoștință de către organul de inspecție/verificare că există sau nu succesori, după caz, dar nu mai mult de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OG-modif-CPF.pdf). Practicienii, lovindu-se adesea de asemenea probleme, știu că succesorii unei persoane fizice decedate pot fi stabiliți într-un orizont de timp cât se poate de greu de estimat. Oricum, Art. 126 alin. (21) din CPF, care stipulează că dacă ”inspecţia fiscală a început şi intervine decesul persoanei fizice ca subiect de drept fiscal, inspecţia fiscală continuă cu succesorii persoanei respective, dacă aceştia există, caz în care creanţa fiscală se stabileşte pe numele succesorilor.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OG-modif-CPF.pdf).

Dar ceea ce dorim să relevăm este că în textul CPF, printr-un Proiect de OG de modificare a și completare a Legii nr. 207/2015, ar urma ca la Art. 111 alineatul (2), după litera e) să se introducă o nouă literă (f) – vizând suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale. Așadar, suspendarea va avea loc (și) pe  ”pe perioada cuprinsă între data decesului persoanei fizice la care era în curs de desfășurare o acțiune de inspecție fiscală/verificare a situației fiscale personale și data luării la cunoștință de către organul de inspecție/verificare că există sau nu succesori.” (https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2022/OG-modif-CPF.pdf). Lesne de intuit – modificarea textului legislativ nu poate fi decât în favoarea Fiscului… 

 

 

Comentarii