O echipă medicală de la IRO va avea întâlniri pe Zoom cu bolnavii de cancer din Moldova

joi, 28 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 O echipă medicală de la IRO va avea întâlniri pe Zoom cu bolnavii de cancer din Moldova

Întâlnirile încep în luna mai, iar înscrierile se fac telefonic, la numărul 021.253.05.91

Din mai, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, va organiza întâlniri online gratuite cu medici pentru pacienţii din zona Moldovei care suferă de cancer. Iniţiatorii programului "Împreună pentru tine" spun că acest grup de suport este realizat pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer ce au nevoie să îşi înţeleagă mai bine boala şi stările emoţionale prin care pot trece. Proiectul se numeşte "Împreună pentru tine", se desfăşoară online şi este realizat cu sprijinul Roche România. Scopul principal al grupului de suport "Împreună pentru tine" este să îi ajute pe pacienţii cu cancer să gestioneze mai bine impactul bolii şi să ştie la ce să se aştepte. Astfel, ei află cum să vorbească deschis despre emoţiile lor, ce rol are alimentaţia, cât de importantă este mişcarea, ce presupune şi cum funcţionează tratamentul pe care îl primesc. "Diagnosticul de cancer vine cu un tăvălug de emoţii şi cu o mulţime de întrebări. Prin acest grup de sprijin, vrem să creăm un cadru în care pacienţii să se simtă în siguranţă şi să aibă acces la toate informaţiile de care au nevoie, dar nu reuşesc să le discute în timpul consultaţiilor. În cadrul întâlnirilor, ei pot primi instrumentele potrivite ca să treacă mai uşor prin povara bolii", spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Înţelegerea mai bună a bolii şi întâlnirea cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie îi poate ajuta să îşi îmbunătăţească starea psihică şi să nu se izoleze. Întâlnirile se adresează inclusiv aparţinătorilor care se pot întrise în grup.

Echipa medicală din acest grup de suport este formată din mai mulţi specialişti, respectiv psiholog, nutriţionist, kinetoterapeut, oncolog, pneumolog, imagist, radioterapeut şi chirurg. "Cancerul este o boală care are nevoie de o echipă multidisciplinară, complexă care să vină în sprijinul pacienţilor şi să îi ajute să înţeleagă tot procesul prin care trec de la diagnostic la tratament. De aceea, ne bucurăm că reuşim să facem aceste întâlniri pentru bolnavii din zona Moldovei. Cu siguranţă le vor fi de folos informaţiile pe care le vor primi de la specialiştii noştri. Îi aşteptăm să se înscrie în număr cât mai mare şi mai vreau să le spunem un lucru: să nu uite că nu sunt singuri", a spus ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Întâlnirile grupului încep în prima săptămână din mai şi se desfăşoară online săptămânal, pe Zoom. Înscrierile se fac telefonic, prin call center, la numărul 021.253.05.91/tasta 3.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală. În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân în 2020, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi.

În ceea ce priveşte cancerul pulmonar, este cel mai frecvent tip de cancer din România, cu aproximativ 12.000 de cazuri noi pe an, dar şi cu cea mai mare mortalitate, 10.779 decese. 

Comentarii