LA EST DE IAȘI

O săptămână foarte importantă

vineri, 17 iunie 2022, 01:50
1 MIN
 O săptămână foarte importantă

Deşi căutarea de noi justificări pentru lupta dusă întru „denazificarea” Ucrainei îi ocupă – cu siguranţă – aproape tot timpul, inimosul colectiv al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei şi-a găsit totuşi un mic răgaz pentru a mai redacta un raport suplimentar din care aflăm că situaţia etnicilor ruşi din Republica Moldova este una „foarte gravă”. 

Oficialii de la Moscova descriu – cu atenţie şi îngrijorare – cum guvernarea pro-europană de la Chişinău desfăşoară „mai multe forme de persecuţie” asupra „conaţionalilor” şi vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, aceştia – conform „experţilor” de la Kremlin – „întâmpinând greutăţi în a-şi garanta drepturile de acces la serviciul public, de a alege limba de educaţie şi de a primi liber informaţii în limba lor maternă”.

În raportul cu pricina „diplomaţii” ruşi se arată îngrijoraţi de faptul că în Republica Moldova se petrece o „derusificare” a educaţiei (argumentând acest lucru prin faptul că în statisticile oficiale ale Republicii Moldova şcolile „ruseşti” nu mai sunt prezentate separat faţă de celelalte forme de învăţământ), dar şi de – alt necaz! – „situaţia din jurul activităţii presei ruse din Republica Moldova, escaladată sub pretextul luptei cu dezinformarea şi propaganda rusă”. Ceea ce, sincer vorbind, chiar este adevărat, principalele generatoare de fake-news şi dezinformare sancţionate conform legislaţiei în vigoare fiind tocmai portalurile „informaţionale” ruseşti. Finalul raportului Ministerului rus de Externe este dedicat unei alte „îngrijorări”: „presiunile asupra Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse: parohiile acesteia sunt lipsite de subvenţii, iar şeful acesteia, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, fiind şi el persecutat.”. Partea cea mai amuzantă este că dezamorsarea acestei minciuni gogonate a venit chiar de unde s-ar fi aşteptat mai puţin „diplomaţii” ruşi, responsabilul de comunicare cu media al Mitropoliei, episcopul Ioan de Soroca declarând pentru portalul Anticoruptie.md: „Prima dată aud o astfel de informaţie şi nu cred că IPS Mitropolit s-ar simţi cumva persecutat. Noi avem o relaţie frumoasă cu toate instituţiile statului”.

Surprizele neplăcute au continuat pentru „diplomaţii” de la Kremlin, un editorial apărut în presa rusă (Kommersant.ru) la doar câteva zile după publicarea buclucaşului „raport” dând de înţeles că Moscova îşi pierde rapid influenţa la Chişinău tocmai din pricina propriilor greşeli de abordare a Republicii Moldova: „Acest lucru se observă cu ochiul liber: după reţinerea şi apoi arestarea principalului prieten al Moscovei, fostul preşedinte Igor Dodon, s-a dovedit că în patria sa nu era nimeni care să-l susţină. Partidul Socialist nu a putut să-şi apere preşedintele de onoare şi a fost el însuşi atacat. În acest ritm, Rusia – care nu a avut aproape niciun contact cu autorităţile pro-europene ale Republicii de la jumătatea lunii februarie – nu va avea în curând cu cine să coopereze”.

Între timp, în ciuda rapoartelor romanţate redactate de către „diplomaţii” de la Moscova, Republica Moldova îşi continuă cu viteză maximă drumul dinspre Est către Vest, fiind încurajată cu simpatie de către toţi liderii europeni. Aflat în vizită la Chişinău, Emmanuel Macron a ţinut să sublinieze că a venit pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Republica Moldova şi cursul european al ţării, remarcând faptul că nu consideră Transnistria un impediment în acest parcurs: „Franţa îşi va juca cu această ocazie rolul de preşedinte al UE pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate de către autorităţile moldoveneşti. Dorinţa noastră este ca Moldova să rămână suverană şi ca teritoriul său să rămână integru. Situaţia de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul aderării la Uniunea Europeană”. Mai mult decât atât, în vizita sa la Chişinău, preşedintele Macron a mai făcut o declaraţie foarte importantă pentru siguranţa Republicii Moldova: „În contextul unui război care este o ameninţare atât pentru Moldova, cât şi pentru întreaga Europă, ţara dumneavoastră va primi încă 40 de milioane de euro din fondul nostru de apărare. Această sumă va duce la dublarea bugetului militar al ţării dumneavoastră. Moldova este în prima linie. Ştim că neutralitatea Moldovei nu înseamnă în niciun caz demilitarizarea ţării”.

Pentru Chişinău urmează o săptămână foarte importantă, pe 23-24 iunie – la Summitul Consiliului European – Republica Moldova urmând să primească răspunsul oficial referitor la obţinerea statutului de ţară candidat la Uniunea Europeană. Dar până atunci, sâmbăta aceasta va avea loc un alt eveniment istoric la Chişinău: şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi a României. După care a doua zi, duminică, opoziţia pro-rusă anunţă proteste „de amploare” împotriva Guvernării, împotriva înarmării, împotriva scumpirilor, împotriva sărăciei, împotriva aderării la Uniunea Europeană, împotriva a orice, probabil chiar şi împotriva lui George Soros, Bill Gates, Elon Musk şi Edi Iordănescu, dar despre asta ne vom lămuri doar în ziua cu pricina, cel mai sigur. 

Şi tot cu ocazia protestelor „de amploare”, presa rusă de la Chişinău a descoperit – brusc – că poate scrie comunicate şi în limba de stat, cea română. E drept că ceea ce le-a ieşit este mai degrabă o schingiuire a gramaticii, însă ar fi păcat să nu încurajăm acest mic pas înainte: „Câteva sute de persoane s-au adunat deja la un protest în faţa Parlamentului, organizat de PSRM. Aceştea protestează faţă de scumpirile din ultimele luni şi cere demisia guvernării”. 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii