O stațiune legendară se redeschide pentru turiști. Până în 1990 a fost perla României

miercuri, 19 aprilie 2023, 11:11
3 MIN
 O stațiune legendară se redeschide pentru turiști. Până în 1990 a fost perla României

O stațiune balneoclimaterică legendară, de peste 120 de ani, se va redeschide începând cu acest sezon estival. Renumită pentru băile sărate, înființate la sfârșitul secolului XIX, baza de tratament a fost modernizată și reabilitată cu aproape 30 de milioane de lei. În prezent se fac ultimele pregătiri și se angajează personalul care va deservi stațiunea.
 

Ocna Mureș este un orășel cu circa 12.000 de locuitori, din Transilvania, renumit pentru băile sărate de aici. Stațiunea a fost înființată la finalul secolului XIX, în anul 1897, de baronul Solvay, deţinătorul uzinei de produse sodice din oraș.

Acum, după mai bine de 120 de ani și o investiție de circa 30 de milioane de lei, baza de tratament este pregătită să primească pe cei care au nevoie de îngrijire. Lucrările au fost încheiate, iar în luna mai se preconizează că stațiunea va fi redeschisă turiștilor. Societatea care deține stațiunea a început angajarea personalului, organigrama prevăzând 70 de posturi, de la muncitori, recepționeri, casieri și până la asistente și medici.

Baza de tratament de la Ocna Mureș are o suprafaţă totală de 6.400 de metri pătrați şi cuprinde mai multe tipuri de facilități destinate turiștilor care au nevoie de tratament sau relaxare. Aici au fost amenajate bazine interioare şi exterioare cu apă sărată şi dulce, o zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spaţii pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medicală. Complexul beneficiază de cabinete medicale, cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol.

Bolile pe care pacienţii şi le vor putea trata la complexul balnear din Ocna Mureş sunt afecţiunile reumatismale degenerative, articulare şi inflamatorii, afecţiuni neurologice periferice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni postraumatice.

Tarifele practicate la baza de tratament

Tot acum au fost stabilite și tarifele ce vor fi practicate pentru serviciile oferite în baza de tratament. Un bilet pentru o zi petrecută la Ocna Mureș costă 60 de lei, de luni până vineri și 70 de lei în weekend. Cei mici, vor plăti tarife reduse. Astfel, copiii cu vârsta între 7 și 14 ani vor plăti 35 de lei/zi, iar cei sub 7 ani vor avea intrarea gratuită.

Există și tarife pentru cei ce doresc să petreacă mai puțin timp. Pentru un interval cuprins între o oră și patru ore prețul va fi de 45 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Ce depășește acest interval se va taxa suplimentar, după cum urmează: primele 20 de minute – 3 lei, peste 20 de minute, câte 10 lei la fiecare 30 de minute.

Cei interesați care vor să petreacă mai multe zile, își pot achiziționa abonamente, la prețul de 50 de lei/zi pentru adulți, respectiv 25 de lei/zi la copii, valabile pentru șapte zile. Regulamentul prevede că cei ce vor achiziționa abonamente de până la 20 de zile vor putea să le folosească într-un interval de maximum 45 de zile de la data emiterii. În cazul abonamentelor mai mari de 20 de zile valabilitatea va fi de 90 de zile.

Pacienții care au nevoie de investigații și tratament vor plăti tarife cuprinse între 5 și 200 de lei, în funcție de complexitate. Cel mai ieftin va costa luarea tensiunii arteriale, iar cele mai scumpe sunt consultul inițial medical primar și ecografiile. Un EKG va fi taxat cu 10 lei, iar un referat medical va costa 100 de lei. Ședințele de kinetoterapie vor fi taxate cu 50 de lei și vor dura între 20 și 30 de minute.

Mai mult, pe alba24

Comentarii