Opțiunea nucleară, alegerile anticipate: cât de aproape este România de dizolvarea Parlamentului?

luni, 25 octombrie 2021, 15:12
1 MIN
 Opțiunea nucleară, alegerile anticipate: cât de aproape este România de dizolvarea Parlamentului?

În 31 de ani de democrație, clasa politică românească a experimentat cele mai diferite situații, dar niciodată nu s-a ajuns la alegeri anticipate până acum. Această opțiune, dizolvarea Parlamentului, este reglementată la articolul 89, alineatul unu, din Constituția României.

Acesta este articolul 89, alineatul unu, din Constituția României: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

În alte țări, această procedură este aproape banală: de exemplu, în Israel, între martie 2019 și aprilie 2021, au avut loc nu mai puțin de patru alegeri legislative.

Și alte țări au proceduri relativ simple de dizolvare a Parlamentului și declanșare a așa-numitelor „snap elections”, adică alegeri anticipate bazate pe oportunitatea unui câștig electoral.

În Finlanda, președintele poate dizolva Legislativul la propunerea premierului și după consultări cu grupurile parlamentare. Până în 2000, era suficientă decizia șefului statului.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii