Partidul AUR îl tatonează pe Mugur Isărescu, guvernator BNR, pentru o eventuală candidatură la prezidenţiale

marți, 03 octombrie 2023, 07:00
2 MIN
 Partidul AUR îl tatonează pe Mugur Isărescu, guvernator BNR, pentru o eventuală candidatură la prezidenţiale

Surse politice au dezvăluit că partidul extremist Alianţa pentru Unirea României (AUR) l-a tatonat pe guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru a se alătura ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale din partea partidului, scrie G4MEDIA. Deşi liderul AUR, George Simion, nu a confirmat explicit această informaţie, declaraţiile sale ambigue au alimentat zvonurile.

Într-o declaraţie pentru G4MEDIA, George Simion a declarat că nu poate confirma sau infirma speculaţiile şi că AUR va prezenta un candidat care să corespundă dorinţelor românilor pentru funcţia de preşedinte. Cu toate acestea, în timpul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook, Simion a sugerat că există presiuni asupra partidului pentru a alege un candidat şi a afirmat că sunt "foarte speriaţi de cine o să fie candidatul şi au ordin".

Simion a subliniat importanţa mobilizării la vot în alegerile prezidenţiale din 2024 şi a avertizat că, în caz contrar, liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, ar putea deveni preşedintele României. Acesta a adăugat că PSD ar putea să conducă ţara "încă 12 ani de acum înainte" în absenţa unei mobilizări masive la vot.

AUR susţine că are zece variante de candidat la alegerile prezidenţiale, dar George Simion a evitat să dezvăluie dacă el însuşi va candida. Printre numele menţionate se numără Claudiu Tarziu, Cristian Terheş, Gheorghe Piperea, iar din afara partidului, Ioan Aurel Pop, Mircea Diaconu şi Andrei Marga. Alegerea finală a candidatului AUR la alegerile prezidenţiale urmează să fie anunţată după alegerile europarlamentare şi depinde de profilul contracandidaţilor, conform aceaşi surse.

Mugur Isărescu, în vârstă de 74 de ani, se află la conducerea BNR din 1990, iar mandatul său va expira în octombrie 2024. În aprilie, atunci când a fost întrebat dacă mai doreşte un mandat de guvernator al BNR, Isărescu nu a exclus această posibilitate şi a subliniat că Parlamentul va lua decizia finală în acest sens.

Isărescu a candidat la alegerile prezidenţiale din 2000 ca reprezentant al CDR (Convenţia Democrată Română), ocupând locul patru cu 9,5% din voturi, în timp ce Ion Iliescu (PSD) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM) s-au calificat în turul al doilea. Cu alegerile prezidenţiale din 2024 pe orizont, speculaţiile privind viitorul candidat al AUR continuă să planeze asupra scenei politice româneşti.

 

 

Comentarii