Peste 200 de refugiați, tratați până acum în spitalele din Iași

miercuri, 06 aprilie 2022, 12:55
2 MIN
 Peste 200 de refugiați, tratați până acum în spitalele din Iași

În cele șase unități medicale, aflate sub coodonarea CJ Iași, au fost consultați și tratați, de la începutul conflictului din Ucraina și până acum, peste 200 de pacienți refugiați.

Cele mai multe cazuri, peste 160, au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfânta Maria Iași. Pacienții s-au prezentat, în general, cu simptome precum febră, durere de gât, tuse. După stabilirea diagnosticului, le-au fost recomandate tratamentele necesare.

În cele două maternități ieșene, Maternitatea “Cuza Vodă” – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Iași” și Maternitatea Elena Doamna Iași, au fost consultate peste 20 de paciente cu diverse stadii de sarcină. Medicii spun că stresul cauzat de refugiul din Ucraina, oboseala după un drum lung parcurs până la Iași, neputința și mai ales necunoscutul către care s-au îndreptat și-au pus amprenta pe multe dintre femeile gravide fugite din calea războiului.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași s-au adresat, în luna martie, 19 ucraineni, refugiați la Iași. Aveau diverse probleme de sănătate, iar 8 dintre aceștia au rămas internați pentru tratarea afecțiunilor de care sufereau, cei mai mulți dintre ei fiind diagnosticați cu SARS Cov2. Trei zile a stat internată o mamă cu copii săi, de 4 și 8 ani, diagnosticați cu enterocolită și gripă, dar care, după tratament și îngrijiri, și-au revenit și au fost externați.

La Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași au fost consultați și tratați zece pacienți refugiați din zona de conflict.

"În toate spitalele consultul pacienților ucraineni se face cu sprijinul cadrelor medicale vorbitoare de limbă slavă, pe fiecare gardă existând o persoană care poate asigura voluntar dialogul în acest sens. Dacă a fost nevoie, un psiholog a discutat cu pacienții pentru a-i face să treacă mai ușor peste drama refugiului", precizează reprezentanții CJ pe Facebook.

Cetățenii ucraineni care provin din zona conflictului armat beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, gratuit, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale.

Comentarii