Premieră la Iaşi: A primit un rinichi de la mamă, după ce obținuse un altul de la soră acum 10 ani

joi, 20 septembrie 2018, 01:57
2 MIN
 Premieră la Iaşi: A primit un rinichi de la mamă, după ce obținuse un altul de la soră acum 10 ani

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ a fost gazda unei premiere, fiind efectuat al doilea transplant de rinichi la acelaşi pacient. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a primit în urmă cu zece ani un rinichi de la sora sa, însă în acest timp funcţia rinichiului s-a diminuat pe fondul mai multor complicaţii, astfel bărbatul ajungând din nou la dializă. Una dintre complicaţii a fost reprezentantă de o infecţie cu citomegalovirus, fiind cea mai frecventă infecţie virală care apare după transplantul de rinichi, recunoscută ca un factor major pentru pierderea grefei şi creşterea incidenţei de respingere a transplantului.

A doua şansă a venit de la mama sa, care a fost de acord să doneze, în caz contrar, bărbatul trebuind să aştepte un organ compatibil de la un donator aflat în moarte cerebrală, lucru care durează ani buni.

„Este un caz deosebit pentru că este un retransplant, acest rinichi a funcţionat bine un număr de ani, dar pacientul a prezentat o serie întreagă de complicaţii, o serie întreagă de infecţii virale care survin la pacientul transplantat şi care au făcut ca imunosupresia să fie mult mai dificilă. Mama sa a decis să îi ofere o şansă, de obicei în aceste situaţii fiind practic vorba despre cineva înrudit cu primul donator, te aştepţi ca aceleaşi probleme să apară, însă s-au făcut o serie întreagă de studii, de tratamente de prevenire a autoreactivităţii înainte de transplant“, a explicat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal.

În momentul de faţă, atât bărbatul, cât şi mama sa se recuperează în cadrul secţiei.

„Intervenţia a fost mai dificilă decât una clasică, vorbim de un pacient care are două grefe, în cazul său este varianta mai bună, pentru că, având ambii rinichi de la rude, şi rinichii săi sunt înrudiţi. Există complicaţii care pot să apară, însă sperăm ca va fi bine; este vorba despre un pacient tânăr“, a precizat dr. Adelina Miron, medic specialist urolog, care a făcut parte din echipa chirurgicală.

Medicii speră ca recuperarea să fie fără probleme, un semn bun fiind că nu a apărut nicio reacţie imunoalergică violentă în primele ore de după operaţie. De asemenea, specialiştii mai spun că în acest centru, în medie, durata unui transplant de rinichi de la donator viu este de 10-15 ani.

„Avem o singură emoţie importantă: pacientul va avea nevoie de multă imunosupresie, organismul este mai expus unor riscuri de infecţii banale. Însă nu aici este frica noastră principală, ci mai ales infecţiile specifice, care pot fi toxice. De aceea, pe termen lung nu ştim cum va evolua“, a completat coordonatorul Centrului de Transplant.

Comentarii