Premieră: vicele acuzat de trădare va fi două zile primar (UPDATE)

miercuri, 06 aprilie 2022, 23:06
4 MIN
 Premieră: vicele acuzat de trădare va fi două zile primar (UPDATE)

Ex-USR-istul Cezar Baciu va avea azi şi mâine atribuţii de primar după ce Mihai Chirica a plecat în Grecia, iar viceprimarul PNL Daniel Juravle lipseşte o săptămână din Iaşi.

 

Viceprimarul Cezar Baciu va îndeplini, în premieră, astăzi şi mâine, atribuţii de primar. „Trădătorul” din USR beneficiază de un context favorabil: primarul Mihai Chirica şi viceprimarul Daniel Juravle sunt plecaţi în străinătate. În mod normal, în lipsa primarului, cel care îi preia atribuţiile implicit este Juravle – o decizie a Consiliului Local adoptată anul trecut consfinţeşte acest lucru. Juravle a îndeplinit acest rol în ultimele două zile (primarul a plecat alaltăieri în Grecia), dar, astăzi, timona Primăriei este preluată de Baciu, în contextul în care Juravle a plecat ieri din Iaşi. Cezar Baciu va fi primar timp de două zile în condiţiile în care, în această perioadă, îşi dispută în instanţă mandatul de viceprimar: anul trecut, Baciu a ieşit din linia partidului din care făcea parte (USR) şi a votat alături de PNL bugetul propus de Mihai Chirica. Drept răsplată, la scurt timp, în ciuda lipsei de experienţe a acestuia, Baciu a fost „uns” viceprimar la propunerea PNL. Anterior, Baciu a fost agent de vânzări la Ciserom (fabrică de ciorapi). De la momentul desemnării ca viceprimar, Baciu a votat cot la cot cu liberalii şi a asigurat „votul de aur” necesar primarului pentru ca acesta să aibă majoritate în CL.

Încă de la votul pentru buget din luna mai 2021, Baciu a fost exclus din USR, măsura care ar fi trebuit să-i pună capăt mandatului de consilier local şi implicit pe cel de viceprimar. În schimb, Baciu a contestat excluderea în instanţă. Procesul a început în septembrie 2021, iar, până acum, viceprimarul ar fi făcut tot posibilul să obţină tot felul de amânări. La ultimul termen, pe 1 aprilie, s-a judecat chiar posibila amendare a acestuia. „Respinge cererea de amendare a reclamantului Baciu Cezar Alexandru, formulată de Partidul USR”, se arată în decizia instanţei. De remarcat că şedinţa a avut un caracter „secret”. Potrivit unor surse din USR, filiala a solicitat sancţionarea lui Baciu tocmai pentru că acesta tergiversează judecarea procesului. De pe 25 mai 2021, atunci când a fost introdusă acţiunea de către Baciu împotriva excluderii din USR, şi până acum nu s-a intrat în analiza probelor – judecata fiind doar de formă, nu de fond. „La un termen din luna martie, domnul Baciu a cerut din nou, cu rea-credinţă, depunerea a tot felul de înscrisuri care au dus din nou la o amânare a cauzei. Din acest motiv am cerut sancţionarea lui”, ne-a declarat ieri o sursă apropiată procesului în care este implicat viceprimarul. Un nou termen în cazul lui Baciu este săptămâna viitoare, pe 14 aprilie, „cu citarea de îndată a tuturor părţilor”.

UPDATE – Reacția lui Cezar Baciu

„Pentru început vreau să precizez faptul că votul meu, dat pentru aprobarea bugetului, a fost în conformitate cu legislația incidentă și în conformitate cu statutul și obiectivele partidului din care fac parte. Votul exprimat de mine nu m-a scos nici în afara cadrului legal, nici în afara statutului USR.

În ceea ce privește afirmația precum că aș încerca amânarea judecării Fondului cauzei fac următoarea precizare:

Atât instanța de judecată cat și eu am cerut în repetate rânduri ( 3 termene ) ca USR să pună la dispoziție Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei de etică a organizației ieșene, al Comisiei de etică și arbitraj de la București precum și al comisiei de recurs, structuri ce au atributul și competența de a analiza faptele mele și de a propune conducerii partidului aplicarea unei sancțiuni raportat la concluziile finale, dacă este cazul.

Atât regulamentele menționate cat și alte documente solicitate îmi sunt necesare pentru construirea apărării și, de asemenea, sunt necesare instanței de judecată pentru a clarifica fondul cauzei. Precizez faptul că nici până la acest moment documentele solicitate nu au fost puse la dispoziție, fapt pentru care cauza s-a tot amânat, judecătorul fiind cel care a dat termen pârâților pentru a depune aceste documente.

Eu, personal, nu am de ce tergiversa judecarea pe fond a cauzei întrucât,  așa cum am mai spus,  am acționat în conformitate cu legislația incidentă, în conformitate cu statutul partidului, cu obiectivele partidului, sunt nevinovat și am certitudinea că voi câștiga acest proces.

Drept urmare, dorința mea este ca acest proces să se finalizeze cat mai repede pentru a-mi dovedi corectitudinea și pentru a clarifica definitiv statutul meu de membru USR", a explicat Cezar Baciu pentru „Ziarul de Iași”.

Comentarii