Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov a fost dat afară din Biserică, după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

duminică, 14 ianuarie 2024, 14:57
2 MIN
 Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov a fost dat afară din Biserică, după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

Preotul rus care a oficiat funeraliile lui Mihail Gorbaciov urmează să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei în Ucraina, relatează Reuters. Tribunalul bisericesc a decis că Aleksiy Uminsky și-a încălcat jurământul pentru că nu a vrut să citească „Rugăciunea pentru Sfânta Rusă”, cerută de Biserică în timpul slujbelor.

Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a stabilit că Alexei Uminsky ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc. Decizia a fost trimisă spre aprobare Patriarhului Kirill, șeful bisericii ruse, care îl susține puternic pe președintele Vladimir Putin. Cazul arată modul în care biserica reprimă disidența internă, în timp ce îl sprijină pe Putin în „operațiunea sa militară specială” din Ucraina. 

Tribunalul bisericesc a susținut că Uminsky și-a încălcat jurământul prin refuzul de a citi „Rugăciunea pentru Sfânta Rusă”, pe care Kirill a făcut-o obligatorie la slujbele bisericești. „Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rusă, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta”, se spune în rugăciunea rostită pentru prima dată de Kirill pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina. Zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au sfidat linia Bisericii cu privire la război, pentru că au citit rugăciuni pentru pace în loc de victorie, potrivit Creștinii împotriva războiului, un grup online care a documentat cazurile lor.

Mai mult, pe digi24

Comentarii