„Presupuse rămăşiţe umane”, descoperite printre resturile submersibilului turistic Titan

joi, 29 iunie 2023, 07:47
3 MIN
 „Presupuse rămăşiţe umane”, descoperite printre resturile submersibilului turistic Titan

"Presupuse rămăşiţe umane" au fost descoperite printre resturile submersibilului turistic dispărut în Atlantic, în apropierea epavei Titanicului, a anunţat miercuri Paza de Coastă americană într-un comunicat.

Aceste rămăşiţe, "colectate cu grijă din epava de la locul accidentului", împreună cu resturile recuperate, vor fi analizate, ceea ce ar trebui să ofere "informaţii cruciale despre cauza acestei tragedii", a declarat Jason Neubauer, care conduce ancheta Gărzii de Coastă americane în acest caz.

Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime, operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului şi urma să iasă la suprafaţă şapte ore mai târziu, dar contactul a fost pierdut la mai puţin de două ore după plecare.

O amplă operaţiune de salvare a fost apoi lansată pentru a încerca să salveze pasagerii din submersibil, care ar fi trebuit să aibă rezerve de aer pentru aproximativ patru zile, doar pentru a descoperi că, la scurt timp după scufundare, submersibilul a fost lovit de o "implozie catastrofală", ucigându-i instantaneu pe toţi cei cinci oameni.

Resturile de pe Titan, găsite pe fundul mării la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului şi la o adâncime de aproape 4.000 de metri, au fost aduse la ţărm, miercuri, în St. John's, Newfoundland, în estul Canadei.

Acestea urmează să fie transferate de o navă a pazei de coastă americane către un port din Statele Unite, unde anchetatorii le vor putea analiza.

Presa canadiană a arătat fragmente din ceea ce părea a fi vârful şi părţi din corpul submersibilului.

Unul dintre oficialii Pelagic Research Services, care îşi desfăşurase robotul submarin operat de la distanţă (ROV) pentru a scana fundul mării atlantice, a confirmat că acesta şi-a încheiat operaţiunile.

"Ne-am încheiat partea noastră pe mare", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt, Jeff Mahoney.

"A fost o operaţiune extrem de riscantă, atât pentru ROV, cât şi pentru echipă, care a lucrat non-stop, practic fără să doarmă pe toată durata operaţiunii", a continuat el, confirmând că toate echipele se întorc acum în SUA.

Căpitanul Jason Neubauer a lăudat eforturile internaţionale depuse "pentru a recupera şi conserva aceste dovezi cruciale la o distanţă şi la o adâncime extremă", potrivit comunicatului Gărzii de Coastă americane.

Mai multe anchete au fost deschise de Canada şi Statele Unite pentru a determina cauzele imploziei submersibilului.

După dispariţia Titanului, criticile s-au înteţit în legătură cu o posibilă neglijenţă din partea Oceangate Expeditions în proiectarea acestuia. În special, un fost director al companiei a ridicat îndoieli serioase cu privire la siguranţa ambarcaţiunii, al cărei hublou unic nu a fost proiectat pentru a rezista la asemenea adâncimi.

"Sunt multe lucruri de făcut pentru a înţelege factorii care au dus la pierderea catastrofală a Titanului şi pentru a ne asigura că o astfel de tragedie nu se va mai repeta niciodată", a concluzionat miercuri căpitanul Neubauer.

Comentarii