Prima şcoală din Iaşi reabilitată energetic cu fonduri PNRR: un cunoscut colegiu

vineri, 12 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Prima şcoală din Iaşi reabilitată energetic cu fonduri PNRR: un cunoscut colegiu

Prima şcoală în cazul căreia vor începe lucrări finanţate prin intermediul PNRR va fi Colegiul Tehnologic „Dimitrie Leonida”. În acest sens, Primăria Iaşi a semnat contractul cu firma Conest, care şi-a adjudecat licitaţia în detrimentul altor trei participanţi la procedură.

 

Compania va încasa 3,8 milioane lei, fără TVA, pentru executarea de lucrări privind creşterea eficienţei energetice. Clădirea a fost construită în anul 1978 şi are două etaje, cu o suprafaţă construită la sol de 1.000 mp. Şcoala dispune de un teren de aproape 2 ha pe care se află şapte construcţiii, dar contractul vizează doar corpul în care se află spaţiile de învăţământ.

Cititi si: Contestaţie admisă: Primăria nu poate atribui contractul pentru refacerea Colegiului Pedagogic. Nici containerele nu vor fi montate prea curând

Printre lucrările care vor fi efectuate se numără: reabilitare termică a faţadelor, refacerea instalaţiilor (încălzire, iluminat, electric, sanitar etc.), facilităţi de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi amplasarea unei staţii de încărcare pentru vehicule electrice. Potrivit caietului de sarcini aferent achiziţiei, lucrările trebuie finalizate cel târziu la finalul anului 2024.

Cel mai probabil, aceasta nu va fi singurul contract care va fi încheiat de Conest cu Primăria în acest început de an. Constructorul are cale liberă pentru un alt contract PNRR, dar cu o valoare estimată mai mare: 26,8 milioane lei pentru reabilitarea Colegiului „Ioan C. Ştefănescu”, licitaţie la care Conest este unicul ofertant.

În prezent, Primăria mai are încă cel puţin 10 licitaţii pentru refacerea de şcoli cu fonduri PNRR, iar în cazul a două dintre proceduri este înregistrată, de asemenea, câte o singură ofertă. Astfel, în curând ar putea fi semnate contractele pentru Şcoala primară „Petru Poni” (contract de 2,4 milioane lei, unic ofertant este BMS Holding Enterprise) şi Liceul Tehnologic de Transporturi şi Construcţii (un contract de 6,8 milioane lei, unic ofertant este Ungureanu Trans).

Licitaţiile PNRR organizate în această perioadă de Primărie, în relaţie cu reabilitarea de şcoli, au o valoare cumulată a contractelor de circa 80 milioane lei. Procedurile au fost lansate începând cu luna noiembrie anul trecut, iar cele mai multe dintre acestea ar urma să aibă constructori desemnaţi până în primăvară.

Cititi si: Noi licitaţii pentru şcoli din Iaşi, lansate ieri. 12 achiziţii în curs, de 75 mil. lei. Lista şcolilor

O altă licitaţie importantă, al cărei contract este finanţat direct de către guvern, vizează reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” (70 milioane lei). În acest caz, Primăria trebuie să facă o nouă evaluare (a treia) după ce primele două rapoarte au fost anulate de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) pentru diverse nereguli. 

Comentarii