Un profesor din Alexeni a strâns bani de autocar pe internet

Profesor-model! Excursie pentru copiii din județ care nu au văzut niciodată blocuri

vineri, 25 mai 2018, 02:01
3 MIN
 Profesor-model! Excursie pentru copiii din județ care nu au văzut niciodată blocuri

47 de elevi de gimnaziu, care nu au ieşit niciodată din judeţul Iaşi, vor merge într-o excursie la Lacul Roşu.

Un profesor de sport de la Şcoala gimnazială din Alexeni, din comuna Ţibana, a lansat ieri un mesaj pe o reţea de socializare în încercarea de a strânge bani pentru ca cei 47 de elevi ai şcolii să poată merge, pentru prima dată, într-o excursie. Profesorul a reuşit să emoţioneze zeci de ieşeni atunci când a povestit că aproape jumătate dintre elevii şcolii nu au văzut în viaţa lor un bloc şi că nu au ieşit niciodată din comună. De asemenea, în afară de un elev, care a ajuns la Bucureşti pentru un control me­dical, restul elevilor nu au ieşit din judeţ.

„Buna ziua! Sunt profesor de Educaţie fizică şi sport la şcoa­la gimnazială Alexeni şi, în urma discuţiilor cu elevii, am aflat că apro­ximativ 40% din ei nu au văzut Iaşul sau blocuri şi 98% nu au părăsit graniţele judeţului Iaşi. Şcoala gimnazială este mică, cu un număr de 47 de elevi. Pentru a schimba procentele am decis, îm­preună cu celelalte cadre didactice, să organizăm o excursie la Lacul Roşu, Cheile Bicazului, dar cu situaţia lor financiară este imposibil, aşa că apelam la dum­nea­voastră să ne ajutaţi“, a fost mesajul publicat pe Facebook a profesorului Adrian Pelczer.

În doar câteva ore ieşenii s-au mobilizat şi au reuşit să strângă întreaga sumă necesară pentru excursia la Cheile Bicazului, suma necesară fiecărui elev fiind infimă, însă un efort financiar considerabil pentru părinţii acestora. Profesorul cerea 60 de lei pentru fiecare elev, 50 de lei fiind destinaţi transportului, iar 10 lei pentru intrarea la grădina zoologică şi plimbarea cu vaporaşul de la barajul de la Bicaz.

Contactat telefonic, profesorul povesteşte că a încercat în trecut să-i ducă pe elevi în excursie, însă a reuşit să-i ia doar pe câţiva, în cadrul unor competiţii sportive, iar costurile transportului au fost suportate fie de el, fie de primăria Ţibana.

„Copiii aceştia dacă ajung în Ţibana este o săr­bătoare. Au de mers şase kilometri pe câmp şi coboară poate doar marţea, când este târg. Ca peste tot în localităţile sărace, sunt vai de capul lor. Au două magazine în sat şi alea sunt crâşme, iar părinţii copiilor nu au bani. Am întrebat la clasa a VIII-a, care sunt mai mari, care a fost mai departe de Iaşi şi un singur copil a fost la spital la Bucureşti, ajutat de o mătuşă, în rest nu trecuse nimeni de Iaşi“, povesteşte cadrul didactic.

Banii necesari ele­vilor au fost donaţi de către ieşeni în contul profesorului de sport, RO61INGB0000999906489113, ti­tular Adrian Pelczer. Profesorul a promis că, în cazul în care se vor aduna mai mulţi bani, îi va duce în excursie şi pe copiii din Gârbeşti, unde are, de asemenea, ore.

Comentarii