Proiect pentru construcţia unui Spital de Boli Respiratorii, la Iaşi. Investiţie de peste 100 milioane de euro

joi, 28 octombrie 2021, 14:10
2 MIN
 Proiect pentru construcţia unui Spital de Boli Respiratorii, la Iaşi. Investiţie de peste 100 milioane de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a semnat, joi, contractul de achiziţie publică de servicii de proiectare pentru construirea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii, actualul spital de Pneumoftiziologie din Iaşi fiind într-o avansată stare de degradare.

Construcţia noului spital din Iaşi necesită investiţii de peste 100 de milioane de euro, iar şefii judeţului susţin că proiectul va fi realizat prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanţare «Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă»".

Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Iaşi, câştigătorul licitaţiei pentru achiziţia serviciilor de proiectare este asocierea a două firme din Baia Mare şi Târgu Mureş.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Radu Crişan-Dabija a afirmat că specialitatea de Pneumologie este una cu atât de multe legături interdisciplinare încât nu mai poate funcţiona într-o clădire în care nu se poate asigura un flux normal epidemiologic.  

"Tocmai de aceea avem nevoie de o clădire nouă. Sperăm să avem cât de curând prima cupă de excavator pentru construirea acestei noi unităţi medicale de care nu doar Iaşul are nevoie, ci întreaga regiune de Nord Est, a precizat managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Radu Crişan-Dabija.

Valoarea contractului semnat joi se ridică la 1.993.251,85 lei fără TVA, iar serviciile trebuie finalizate în patru luni.

În prezent, Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi dispune de 347 de paturi, în şase secţii. Spitalul deserveşte întreaga Regiune de Nord-Est, iar clădirile prezintă un grad ridicat de uzură, astfel că noul spital urmează să fie construit pe un alt amplasament în zona Bucium din municipiul Iaşi.

Viitoarea clădire va avea amprenta la sol de 8.000 mp, suprafaţa desfăşurată fiind de aproximativ 26.000 mp. Noul spital va avea o capacitate de 370 de paturi, la care se adaugă alte 30 la secţia de îngrijiri paliative pneumologice.

Reprezentanţii CJ susţin că Spitalul de Boli Respiratorii va avea un centru de diagnostic al bolilor rare şi un compartiment de pneumologie oncologică, ambele fiind o premieră pentru România, un bloc operator cu trei săli de operaţie, dar şi un compartiment de diagnostic în tabacologie şi studierea efectelor noxelor respiratorii.

Comentarii