Promovări la limita legii: Revista de Chimie, trambulina profesorilor de la UMF Iaşi

miercuri, 05 februarie 2020, 02:49
5 MIN
 Promovări la limita legii: Revista de Chimie, trambulina profesorilor de la UMF Iaşi

Nume cunoscute ale medicinei ieşene şi-au făcut norma de articole ISI publicând în Revista de Chimie, Revista de Materiale Plastice sau Revista de Cercetare şi Intervenţie Socială. Revistele ar trebuie să fie din „domeniul postului pentru care candidează“. Comisia Ştiinţifică a UMF a validat, totuşi, aceste lucrări u cum a fost posibil?

În paralel cu agitaţia alegerilor pentru un nou mandat al conducerii instituţiei pe următorii patru ani, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a mai fost o perioadă încărcată – un nou concurs de posturi didactice.

„Ziarul de Iaşi“ a analizat dosarele candidaţilor şi a ajuns la concluzia că aceleaşi „trambuline“ folosite la concursul anterior, care sunt la limita legalităţii, dar profund imorale, sunt folosite şi astăzi: o serie de reviste indexate ISI, cu un regim ambiguu de publicare şi, cel mai important, nu sunt în domeniul postului pentru care şi-au depus candidaţii dosarele.

Şi de această dată regăsim nume importante din rândul medicilor din Iaşi, profesionişti recunoscuţi pe domeniile lor, care apelează la astfel de tertipuri pentru a promova.

Numele grele: Sîrbu, Trofor, Rezuş

Unul dintre criteriile pentru a promova, spre exemplu, de la postul de conferenţiar universitar pe cel de profesor al UMF Iaşi, promovare care vine cu o creştere salarială consistentă, dar şi cu prestigiul atingerii celui mai înalt grad didactic din învăţământul superior, ţine de publicarea unui număr de lucrări ştiinţifice în baze de date internaţionale (în reviste indexate ISI Web of Science).

UMF a stabilit pentru trecerea de la conferenţiar la profesor necesitatea publicării unui număr de „10 articole ISI ca autor principal, publicate în reviste din domeniul postului pentru care candidează (medicină, medicină dentară, farmacie), dintre care opt de la ultima promovare“.

Condiţii similare există şi pentru asistenţi, şi pentru şefi de lucrări, doar că numărul de articole ştiinţifice şi alte condiţii contextuale sunt mai lesne de îndeplinit.

„Ziarul de Iaşi“ a constatat că s-a păstrat şi la concursul din sesiunea noiembrie 2019 – februarie 2020 acelaşi tipar precum la cel încheiat în iulie 2019: în primul rând, majoritatea covârşitoare a articolelor cu care se prezintă la concurs au fost publicate în reviste ISI ce par din cu totul alte domenii decât cele trei – medicină, medicină dentară sau farmacie, criteriu obligatoriu în promovare (chiar dacă tematica lucrărilor pare a fi din domeniu), iar în al doilea rând, se remarcă o predilecţie a publicării într-o singură revistă: Revista de Chimie, ce apare în Bucureşti, aproape la foc continuu. Iar numele care apar acum la promovare reprezintă medici reputaţi în Iaşi.

Spre exemplu, de la conferenţiar la profesor trece ortopedul Paul Sîrbu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din Iaşi. Dar o face pe aceeaşi instabilitate legislativă: un singur articol din cele 18 publicate de la ultima promovare este publicat într-o revistă de profil, în rest sunt cinci în Revista de Materiale Plastice şi majoritatea în Revista de Chimie – în total 11.

Un alt candidat, Irina Costache, care este momentan chiar prorector al universităţii şi va trece din toamna anului viitor de la conferenţiar – la profesor.

Aceasta are 10 articole publicate în Revista de Chimie din 24 prezentate pentru promovare, dar şi celelalte sunt publicate majoritar în reviste ca Romanian Journal of Morphology and Embryology (revistă indexată în domeniul „developmental biology“), Revista Română de Bioetică sau Revista de Cercetare şi Intervenţie Socială.

Există, de fapt, trei articole ale profesoarei care sunt evident în domeniul medicinei, şi încă pe atâtea în reviste ce pot avea legătură cu domeniul.

Şi 4 din cele 12 articole prezentate pentru promovare ale pneumologului Carmen Antigona Trofor sunt în cele două reviste menţionate anterior, în timp ce Elena Rezuş, un cunoscut reumatolog ieşean care lucrează la Spitalul de Recuperare, are 9 din cele 18 articole folosite pentru promovare publicate în Revista de Chimie.

Situaţia se regăseşte şi la nivel de conferenţiar, dar şi la cele de asistent sau de şef de lucrări.

Ca notă aparte, un alt candidat care intră în sistem, ca asistent pe perioadă determinată, este fiul candidatului la funcţia de rector, Norin Forna, pe specializarea Ortopedie, iar din cele patru articole ISI cu care s-a prezentat la concurs, trei sunt publicate în Revista de Mase Plastice şi una în Revista de Chimie.

Unde e imoralitatea

După cum am menţionat şi în articolul publicat anul trecut, un cercetător din domeniul medical poate să publice o lucrare ştiinţifică într-o revistă de teologie, spre exemplu, care să fie indexată în bazele de date internaţionale şi care să îi crească cota la nivel profesional în comunitatea academică internaţională.

Felul în care a ajuns acel articol în revista respectivă ţine de politica editorială şi de alţi factori. Problema pe care o ridică aceste reviste care se tot regăsesc în CV-urile candidaţilor este strict legată de respectarea legislaţiei naţionale (şi a metodologiei interne a UMF).

Niciuna dintre cele menţionate mai sus nu pot fi considerate a fi „din domeniul postului pentru care candidează (medicină, medicină dentară, farmacie)“.

Argumentaţia Comisiei Ştiinţifice a UMF, care a validat aceste lucrări şi care le-a permis astfel celor trei să candideze pentru funcţia de profesor, a fost că în descrierea de pe site-ul revistelor, în special a Revistei de Chimie, unde sunt publicate foarte multe lucrări, figurează faptul că acceptă lucrări şi din cele trei domenii medicale invocate anterior.

Descriere care nu se regăseşte în indexarea făcută de marele baze de date internaţionale. Rezultatele acestui concurs urmează a fi validate de Senatul UMF în această săptămână.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii