Proprietarul Castelului Bran, judecat la Iași. A scăpat pe moment de un dosar penal

miercuri, 04 august 2021, 02:02
2 MIN
 Proprietarul Castelului Bran, judecat la Iași. A scăpat pe moment de un dosar penal

Instanţa a decis restituirea la Parchet a dosarului deschis cu opt ani în urmă pentru distrugerea unui conac, monument istoric, retrocedat lui Dominic Habsburg-Lothringen în 2008.

Judecătorul de Cameră Preliminară s-a pronunţat ieri pentru restituirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dosarului penal în care proprietarul unei clădiri monument istoric era acuzat de distrugerea acesteia. Mai exact, Direcţia Judeţeană de Cultură i-a reproşat lui Dominic Habsburg-Lothringen, care deţine şi Castelul Bran, că nu a făcut nimic pentru protejarea conacului de la Poieni, pe care Primăria Schitu Duca i-l retrocedase în 2008, la doi ani după ce obţinuse şi mult mai cunoscutul edificiu de lângă Braşov. Lăsat însă fără pază, sătenii au luat tot ce se putea, iar conacul a devenit o ruină.

„Constată că rechizitoriul emis la data de 27.08.2019 în dosarul nr. 3087/P/2013, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii cu privire la inculpatul Habsburg Lothringen Dominic“, se arată în minuta încheierii şedinţei de ieri.

Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare. De altfel, hotărârea a fost anticipată de soluţia pronunţată astă-toamnă în acelaşi dosar, prin care a fost admisă excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei, invocată ca urmare a unor neconcordanţe între actul de sesizare a instanţei şi ordonanţele de începere a urmăririi penale. În plus, Direcţia Judeţeană pentru Cultură a fost indicată în mod eronat ca persoană vătămată în cauză, a mai constatat atunci instanţa de Cameră Preliminară.

În 2013, moştenitorii Principesei Ileana au solicitat Direcţiei de Cultură un aviz pentru scoaterea la vânzare a cea a mai rămas din clădiri şi a terenului de 4,4 ha, de pe care au dispărut şi mulţi copaci. Preţul cerut a fost unul exorbitant la acea vreme, 220 de mii de euro, astfel că Dominic, nepot al Regelui Ferdinand, a rămas în continuare proprietarul locului.

Proprietatea a aparţinut mai întâi Regelui Carol I. După naţionalizare, aici a funcţionat o secţie medicală pentru copii cu dizabilităţi, apoi un preventoriu TBC. Dominic, în vârstă azi de 84 de ani, este fiul Principesei Ileana şi moşteneşte şi titlul de arhiduce al Austriei.

VEDEȚI ȘI: Vandalism la monument – AICI

Comentarii