PS Nichifor Botoşăneanul a împlinit trei ani de când este adjunctul lui IPS Teofan în Arhiepiscopia Iaşilor

vineri, 08 martie 2024, 02:50
2 MIN
 PS Nichifor Botoşăneanul a împlinit trei ani de când este adjunctul lui IPS Teofan în Arhiepiscopia Iaşilor

Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul a împlinit ieri, 7 martie, trei ani de când a fost ales în funcţia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, „mâna dreaptă” a Înaltpreasfinţitului Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

„Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor în şedinţa Sfântului Sinod ce a avut loc pe 25 februarie 2021 în Aula Magna «Teoctist Patriarhul» din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Apoi a fost hirotonit episcop în data de 7 martie 2021, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Ziua când a avut loc slujba de hirotonie a actualului ierarh a fost în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Atunci, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, în Catedrala ieşeană s-a oficiat prima hirotonie de episcop din ultimii 30 de ani”, au scris cei de la doxologia.ro.

Conform CV-ului acestuia episcopul-vicar s-a născut 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982 – 1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, iar între anii 1988 – 1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice”, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie”. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.

În anul 1993 a fost închinoviat la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, iar în 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, când a fost mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2004 a fost hirotesit protosinghel. În perioada martie-iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, în anul 2008 este numit stareţ al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2009 a primit rangul de arhimandrit din partea IPS Teofan. 

Comentarii