Comunicat de presă

Radiografia unei administrații putrede. Iașul, distrus de liberali! (P)

miercuri, 15 martie 2023, 12:54
3 MIN
 Radiografia unei administrații putrede. Iașul, distrus de liberali! (P)

Iașul, cel mai mare județ al României, și municipiul reședință, cel mai mare oraș după Capitală, sunt conduse de doi liberali care și-au abandonat misiunea publică. Incompetenți, fără viziune și fără chef de muncă, Mihai Chirica, primar, și Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean, au ratat toate marile proiecte care ar fi însemnat progres și creșterea calității vieții pentru toți ieșenii.

„Iașul nu are șosea de centură. Nici parcări publice sub sau supraterane pentru zonele centrale, pentru spitale sau universități. N-are pasaje rutiere care să descongestioneze traficul și astfel să se reducă poluarea. Aerul e otrăvit. Trenul metropolitan, doar motiv de laudă și propagandă pe Facebook, cu rezultate zero. Autogară modernă – nu!

Platforma fostului Combinat de Utilaj Greu e părăsită, dar Iașul n-are parcuri industriale, Centrul Expozițional Moldova este pustiu, însă Iașul nu are centre de cercetare, nici sediu pentru biblioteca județeană.

Filarmonica este o ruină, șefii județului nu au fost în stare să obțină finanțare pentru consolidare. Ministerul Culturii are banii, dar Primăria nu a catadicsit, în ultimii doi ani, să ofere un amplasament adecvat pentru construirea unui nou sediu al Operei Naționale în „Capitala Culturală a României”.

Sportul la Iași este definiția eșecului. Echipele locale de handbal, rugby, volei, baschet fie au fost desființate din lipsă de fonduri, fie se zbat în mediocritate din aceeași cauză. Primăria și Consiliul Județean le aruncă mărunțiș. Fotbalul, aflat pe perfuzii cu fonduri publice, nu are viitor. Echipa va promova în Liga I, însă nu se știe cu ce bani va continua. Iașul nu are un stadion modern, deși toate orașele din țară cu tradiție în fotbal au arene la standarde europene.

Iașul nu are sală polivalentă, pentru meciuri și spectacole. Iar ieșenii care fac naveta la Cluj să asiste la concerte cu artiști de talie mondială, o știu foarte bine. La Cluj, au cântat Sting și Andre Rieu, Ia Iași urmărim „bătuta pe loc”, dans tradițional local al artiștilor emeriți Chirica și Alexe.

Iașul nu are bazin olimpic de înot, nici academie de tenis. De piste pentru biciclete nu poate fi vorba. Un proiect de bike-sharing cu finanțare europeană a fost înmormântat de incompetenții din Primărie.

Bahluiul nu este navigabil, nici măcar înfrumusețat, Grădina Copou nu se mai primenește, proiectul unei noi zone de agrement în CA Rosetti, cu fonduri UE nerambursabile, nu se mai concretizează.

Campusuri școlare în zona metropolitană, doar ca promisiuni electorale. Criză acută de locuri pentru preșcolari în creșe și grădinițe. Școli de tradiție, cu clădiri monumente istorice în prag de autodemolare.

Deocamdată, Iașul se salvează singur, sectorul privat ține în viață fosta capitală a Moldovei. Cei 50.000 de studenți și cei 25.000 de IT-iști reprezintă o adevărată „gură de oxigen”. Nu e o întâmplare că ambele sunt activități independente care au puțin sau chiar deloc de a face cu administrația publică locală.

Concluzia este că, la Iași, actualii șefi din Primărie și Consiliul Județean lucrează împotriva ieșenilor, nu în favoarea lor!” – senatorul ieșean Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

Comentarii